Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska de hålla kontakt - igen

Den 25 april 1969 skildes en grupp nyutbildade skyttesoldater från stora delar av Mellansverige åt efter tio månader tillsammans i sjunde kompaniets första pluton på Hälsinge regemente i Gävle. De skulle minsann inte tappa kontakten när de försvann ut i yrkeslivet, lovade de varann.

Naturligtvis tappade de kontakten.

Men i år, 40 år senare, var det ett par av gubbarna – nu alltså i 60-årsåldern – som tyckte att det kunde vara kul att återses i samband med muckjubileet. Med hjälp av internet kan man ju i dag spåra de allra flesta.

Och jodå, lördagen den 25 april sammanstrålade ett gäng gråsprängda gentlemän i Regementsparken. Inte hela plutonen (några gick trots allt inte att hitta, några kunde inte komma loss) men i alla fall nio av 1969 års män.

De togs emot av den gamle majoren Lars Söderberg, som bytt jobb sedan dess men sitter kvar i kanslihuset, till och med i sitt gamla tjänsterum om jag minns rätt.

När Högskolan i Gävle tog över kaserner och andra byggnader i samband med att regementet lades ner 1993 följde han med och blev informationschef.

Söderberg dök upp delvis uniformsklädd och kunde bland annat berätta att de gamla soldaternas jubileum inte är det enda i år: det har faktiskt gått 100 år sedan Hälsinge regemente byggdes på Kungsbäck.

Han visade sällskapet runt på området, och de fick bland annat besöka sin gamla lucka som numera är lektionssal.

Efteråt gick de ut och tog en bit mat, pratade gamla lumparminnen och lovade varann att inte tappa kontakten.

Vi får väl se hur det blir med det.