Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska det bli slut på myggplågan

Regnet och värmen har fått fart på myggproduktionen i översvämningsområdena runt Österfärnebo.
Nu går helikoptern i skytteltrafik med bekämpningsmedlet.
– Den precision vi har kan liknas vid ekologisk kirurgi, säger myggprojektets vetenskaplige ledare, Jan Lundström.

Det myckna regnandet för ett par veckor sedan gav stora översvämningar i Österfärnebotrakten. Det blev ideala förhållanden för översvämningsmyggens ägg som nu kläcks i enorma mängder.

– Det är larvmängder som man nästan inte sett tidigare, uppger Jan Lundström.

Det är ofta upp till 200 larver per liter vatten. Rekordet från Huddunge i år är 2 000 larver per liter vatten.

– Redan vid en mängd på fem larver eller fler över större ytor är det läge för en bekämpning, säger han.

I år är det större ytor än tidigare som bekämpas. Totalt beräknar Jan Lundström att det kan bli uppemot 2 000 hektar från Avesta ner till Hedesunda. Runt själva Österfärnebo, Fängsjön och Norrån samt med Ista och Bärrek är det knappt 800 hektar.

Helt nya områden för året är Ista och Bärrek där myndigheterna i år lämnat dispens. Runt Tärnsjö är det över 300 hektar som bekämpas och i Huddunge runt 150 hektar.

Helikoptern sprider bekämpningsmedlet i linjer med 15 meters mellanrum. Det är stor precision på bekämpningen.

Jan Lundström liknar det vid ekologisk kirurgi där man slår ut översvämningsmyggens larver utan att några andra organismer berörs negativt.

I år finns pengar till den pågående bekämpningen och till en andra omgång om det krävs. Det är pengar som blivit kvar från tidigare år då man inte genomfört någon bekämpning. Men sedan finns inga pengar kvar i projektet och Kalle Hedin, vd för Nedre Dalälvens Utvecklings AB, är bekymrad.

– Det krävs besked under september för att vi ska kunna behålla vår organisation, säger han.

Samtidigt ser han behov av en fortsättning, speciellt som den aggressiva översvämningsmyggan spridit sig till allt fler platser.

Översvämningsmyggan har en stor spridningspotential och kan flyga miltals till nya lämpliga platser. Där läggs äggen som sedan kan överleva i flera år i väntan på gynnsamma vattenförhållanden.

Ett område i Danderyd har just fått klartecken för bekämpning. Jan Lundström är förvånad över hur snabbt det gick att få tillstånd för bekämpning i Danderyd. Den byråkratiska gång som i Österfärnebo tar veckor tog ett par dagar i Danderyd.

Jan Lundström tror också att man inom kort kommer att få många rapporter om myggproblem. Både intill Sunne, Skövde och utanför Uppsala har man hittat översvämningsmygg.

– Blir det gynnsamma förhållanden så slår de till, säger han.

När myggprojektet informerade om årets bekämpning var det många närboende som kom för att lyssna.

En av dem, Maria Brook, välkomnade bekämpningen, men var orolig för framtiden.

– Vi måste få fortsatt ekonomiskt stöd för det här är en folkhälsofråga, betonade hon.