Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska EU-migranterna bort från Alderholmen – här ska de bo

EU-migranterna i Gävle ska hänvisas till campingplatser och andra typer av boenden. I dag bor många av de utsatta EU-medborgarna olagligt på kommunal mark, bland annat på Alderholmen. Men nu ska de bort därifrån.

Annons

Kommunen vill sätta stopp för lägren på Alderholmen och på andra kommunala tomter. Enligt en beräkning finns ungefär 60 utsatta EU-migranter i Gävle just nu. Flera av dem bor sedan över ett år tillbaka i fyra tillfälliga bosättningar.

Kommunledningen har arbetat fram riktlinjer som ska behandlas på kommunstyrelsens sammanträde i sommar.

– I maj blir det byggarbetsplats på Hucken och då är det fara för liv om de bor kvar. Vi ska berätta för dem att de måste bo lagligt, säger kommunalrådet Helen Åkerlind (L).

Sedan förra året har kommunen också arbetat med att ta fram lösningar och riktlinjerna som nu läggs fram handlar om att lägren måste bort och EU-migranterna hänvisas till campingplatser i första hand där det finns duschar, tvättmöjligheter, el och sophantering.

Kommunen ska inleda ett samarbete med kyrkor och frivilligorganisationer för att EU-migranterna bland annat ska kunna erbjudas frukost, få information och vägledning i vilka lagar och förordningar som gäller.

– Om de inte lämnar sina boenden frivilligt kommer vi att avhysa dem som en sista åtgärd. Vi hoppas att det inte blir nödvändigt, säger Helen Åkerlind.