Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska fler få psykoterapi

Landstinget i Gävleborg ska bli bättre på att erbjuda patienter kognitiv psykoterapi. 24 medarbetare har specialutbildats för att kunna praktisera den här behandlingsformen.
– Behovet är jättestort, säger Birgitta Hägg, en av de nyutbildade.

För människor med depression, ångest eller andra psykiska besvär kan KPT, kognitiv psykoterapi, vara till stor hjälp.

Behandlingen pågår under relativt kort tid – tre-fem månader – och omfattar 10-15 timmar.

KPT har visat sig ge goda resultat och anses kostnadseffektiv. För landstinget i Gävleborg har problemet varit att man hittills inte kunnat svara upp mot den efterfrågan som finns. Det råder brist på KPT-terapeuter och landstinget har svårt att rekrytera.

Lösningen har blivit att utbilda egna medarbetare i denna terapiform. I torsdags avslutades en sådan steg 1-utbildning som landstinget köpt av ett utbildningsföretag. Utbildningen, som bedrivits inom länets gränser, har varit ett och ett halvt år lång och gett de 24 deltagarna en grundläggande kompetens i KPT.

De som utbildats kommer från olika yrkesgrupper – kuratorer, sjuksköterskor, skötare och läkare – och arbetar inom psykiatri och primärvård. Alla har erfarenhet av KPT sedan tidigare. Utbildningen ger dem en säkrare grund att stå på och tanken är att de ska kunna ägna mer av sin arbetstid åt denna behandlingsform i fortsättningen.

De vet att deras kompetens är efterfrågad.

– Man skriker efter kognitiv psykoterapi just nu, behovet är jättestort, säger Birgitta Hägg, till vardags kurator inom BUP i Söderhamn.

Hon ser KPT som en väldigt effektiv och bra behandlingsform som passar i många olika sammanhang.

– Den kan användas i allt från missbruksbehandling till chefscoachning, säger hon.

Det hon ser som särskilt sympatiskt med KPT är att terapeut och patient är jämlika i behandlingen.

– Terapeuten sitter inte på piedestal. Tanken är att man tillsammans med patienten ska utforska problematiken och gemensamt komma fram till lösningar, säger hon.