Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska kommunen satsa på Gävles ytterområden - avsätter 15 miljoner

Fem miljoner kronor årligen ska utveckla Gävle kommuns ytterområden. Nu sätter arbetet igång.
– Det är inte ofta det står Bergby eller Forsbacka i våra beslutsunderlag för nya satsningar, säger kommunalrådet Inger Källgren Sawela, M.

Annons

Projektet ska pågå i tre-fyra år. Förhoppningen är att det ska skapa framtidstro och företagsanda i Hamrångebygden, Hedesunda och Forsbacka där befolkningen krymper.

Fler arbetstillfällen, byggprojekt, bättre kollektivtrafik och en mer stimulerande fritid är några uttalade mål.

Pengar har redan avsatts i den kommunala budgeten. På tisdagen godkände kommunstyrelsen en plan för hur arbetet ska läggas upp.

Steg ett blir att anställa två personer som ska vara på plats i ytterområdena och prata med invånarna om vilka behov som finns.

– Om det inte är så dyra saker kanske man kan göra det på en gång. Är det större satsningar får man lyfta frågan centralt i kommunen och se vad man kan göra, säger Margareta Wedin, kommunalråd för C.

En styrgrupp med politiker och tjänstemän ska prioritera bland de förslag som kommer in.

– Vi har jobbat tillsammans med det här mellan blocken, framför allt S och C. Vi tror att pengarna kan göra stor nytta, säger Jörgen Edsvik, S-kommunalråd i opposition.

Han medger att ytterområdena länge har fått stå tillbaka till förmån för satsningar i centrala Gävle.

– När kommunen har stora komplexa system för allt från snöröjning till skötsel av grönytor är det lätt att ytterområdena hamnar långt ner på prioriteringslistan, säger han.