Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska landsbygden bli skräpfri

Nu ska allt skrot och farligt avfall bort från den svenska landsbygden. Det målet har Länsförsäkringar och Håll Sverige Rent när de hämtar avfall hos sina kunder. – Bra att få hjälp och veta vad man ska göra med allt skräp, säger Ingrid Israelsson från Björke.

Annons

Insamlingen kallas ”Giftfri miljö i lantbruket”, och har varit igång sedan 2007. Den är ett samarbete mellan Länsförsäkringar och stiftelsen Håll Sverige Rent. Målet är att minska skaderisker och skapa en renare landsbygd.

GD fick i går vara med när föråkaren Lars Dahlin från Håll Sverige Rent kom och hämtade skräp hos Ove och Ingrid Israelsson i Björke.

De har bytt hus, sålt stallet, och driver inte längre något lantbruk, så några stora mängder avfall fanns inte att hämta. Några gamla målarfärgsburkar och diverse dunkar med annat miljöfarligt avfall ville de dock bli av med.

– Alla som har lantbruksförsäkring erbjuds hämtning, berättar Ingrid Israelsson.

Hon är nöjd, och tycker att det här projektet fungerar jättebra.

– Man behöver inte ens beställa, utan de ringer upp och erbjuder sig att komma.

Håll Sverige Rent hämtar både lantbruksskrot och farligt avfall, till exempel lysrör och spillolja. De tar med sig allt, och ser till att avfallet återvinns och tas om hand på rätt sätt. Oavsett om det handlar om maskiner eller kemikalier. Om avfallet är så stort att det inte ryms i deras skåpbil, när någon till exempel vill bli av med ett oljefat, kommer en lastbil från STENA och hämtar upp det.

Sedan insamlingen lanserades har den fått ett mycket positivt bemötande. Intresset för den har varit stort i hela landet. Lars Dahlin ser både lantbrukarna och miljön som vinnare.

– Annars blir ju skräpet stående i ladan, och det är dyrt att lämna spillolja, säger han.

Han har hållit på med insamlingsprojektet i två år, och kommer i tre veckor till att fortstätta åka runt i Gävleborg och hämta upp skrot och farligt avfall. Insamlingen är nu inne på tredje året, och tanken är att den ska fortsätta.

– Lantbrukarna tycker att det här är en bra grej. Alla blir glada när vi kommer, säger han.

För att få hämtning måste du ha Länsförsäkringars återvinningsförsäkring. Den ingår i grundskyddet i tre olika typer av försäkringar: för lantbruk, skogsfastigheter och hästverksamhet. Alla som innehar någon av dessa har rätt till avfallshämtning en gång per år.