Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska Lena försöka få lite tid för sig själv

Annons

GD GRATULERAR

Lena Björklund är unik på många sätt. Hon har haft samma tjejkompisar sedan i ettan i lågstadiet och samma karl sedan hon var sjutton. Tjejgänget har i och för sig fyllts på under åren och blivit många fler. Men kärngruppen är kvar, de brukar träffas då och då för att gå ut och ha kul. Och även om maken är den samma som för 23 år sedan, har även han fyllts på med två fina pojkar.

– Jag är inte så mycket för att byta ut jag, säger Lena på sitt sprudlande sätt. Jag tycker om att umgås med samma gamla, fortsätter hon med ett skratt.

– Fast det där gäller inte yrkeslivet lika mycket som privatlivet. För fyra år sedan startade Lena inredningsfirman iochi som blev en succé och ett år senare öppnade hon färgbutiken som hon driver parallellt. Det innebar att fritiden blev minimerad och hon fick ingen tid över till att träna och sköta om sig själv.

– Folk har frågat vad jag önskar mig när jag fyller år. Men jag kan faktiskt inte komma på något. Det skulle i så fall vara en viktväktarkurs, haha, men hur ska jag hinna det? Jag lever med mitt jobb som jag älskar, men från att ha tränat jämt till att inte träna alls sätter sina spår. Usch, säger Lena och drar symboliskt i jobbtröjan med firmaloggan på bröstet.

Innan hon blev egen företagare gick hon både på friskis&svettis, power-yoga på Uddans och pump på Korpen som är träning med skivstång i grupp.

– Det var så himla bra allting. Men nu törs jag inte gå dit och visa upp mig även om jag skulle få tiden, fortsätter hon att skoja om sig själv. Men det finns en underton av allvar.

För ett år sedan drabbades Lena av en blodpropp i benet. Det var en konsekvens av hennes nya liv med mycket stress och sämre ordning på maten och hon fick sig en tankeställare. Hon haltar än och har fortfarande svåra smärtor i benet men det är svårt att få någon bättring. När Lenas mamma skulle gå i pension förra året köpte Lena en yoga-kurs till henne i present. För att träna på balansen, stressa av och vårda sitt välbefinnande.

Så småningom växte tanken fram, att det var ju hon själv som mest skulle behöva gå på yoga. Att man måste börja någonstans. Genom jobbet fann hon Birgit Jansson och de fick en speciell kontakt. Birgit hade gått i pension och skulle öppna en yoga-studio hemma i sitt radhus.

– Nu har jag precis börjat där själv och det är helt underbart. Jag har också bestämt att varje torsdag från och med klockan tre när yogakursen börjar ska jag ha min egen fria tid åt bara mig själv. Det har väl inte gått så jättebra, men jag försöker i alla fall. Visst är det typiskt att när kvinnor måste prioritera bort saker på grund av tidsbrist är det alltid de egna intressena som ryker först?

Lenas mobiltelefon ringer och avbryter hela tiden, hon svarar tålmodigt om fototapeter, inredningsmöten och färgval. Både privatpersoner och företag, en hel del restaurangägare vill ha hjälp med att inreda.

Engeltofta var en stor utmaning och i vintras stajlade hon om Helt Enkelt med runda kopparlampor, skinntapet och dämpade tyger i taket. När vi pratar ringer Mezopotamya och funderar på att beställa en liten make-over till sina lokaler.

I våras flyttade hon till ett av Gävles häftigaste lägen, ett radhus på Gävle Strand med egen kajplats och båten utanför dörren.

I somras när tjejgänget kom på fest skjutsade Peo dem med båten ända in till krogen. Hemmet är i ständig förvandling. Just nu väntar en samling tapetprover på att få komma upp som ett lapptäcke av tapet på väggen bakom dubbelsängen. På det viset slipper hon leta efter en ny säng. Och inför födelsedagen ska det bli fint bakom matbordet. Där har hon tänkt hinna få upp fyra våder av en tapet hon såg på en mässa som hon blev så kär i. Med motiv av korsstygnsbroderade fiskar i olika färger.

Nu fyller hon alltså 40 och det är läge för en ny fest. Hon tänker fira med öppet hus och buffé från fyra på lördag eftermiddag. När Peo fyllde för ett par månader sedan höll festen på till fyra på morgonen.

– Tänk dig party hemma i tolv timmar! Pustar Lena högt och ser lycklig ut.