Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska rektorn bli byggare

Den 1 juli tar Olof Leijonhufvud farväl av Borgarskolan, där han varit rektor i 25 år. Hans fru ska gå i pension och han tycker att tillfället kan vara väl valt, även om det känns lite vemodigt.

Annons

– Ja, det är tveeggat. Man har ju levt i en slags symbios med skolan och medarbetarna, det är som att bryta upp ett gammalt äktenskap.

Borgarskolan har förändrats en hel del sedan han blev rektor 1984.

– Den största förändringen som skett var i slutet på 90-talet när vi gick från att vara en väldigt strikt kontrollerad skola till att mer få arbeta som en friskola. Tidigare var det skolnämnden och myndigheterna som fattade de flesta besluten. Nu får vi ett antal miljoner kronor varje år som vi får besluta själva hur vi ska använda och då gäller det att göra det bästa med pengarna. Det är ganska roligt men också jobbigt, nu går det inte att skylla på någon annan om vi använder pengarna fel.

Men han känner sig ändå rätt nöjd med hur Borgarskolan har utvecklats.

– Ja, vi har klarat oss ganska bra i den kommunala konkurrensen. De senaste åren har vi också blivit konkurrensutsatta från friskolorna. Det har fått oss att skärpa till oss. Jag tycker att konkurrensen i sig är bra på det stora hela men det är dåligt att vi inte får konkurrera på lika villkor som friskolorna.

Ångrar du någonting du gjort under dina år som rektor?

– Det är klart att jag har gjort ett och annat misstag och en del saker man uträttar blir ju inte som man tänkt sig. Då är det klart att man i efterhand kan säga att man borde ha gjort annorlunda. Det finns alltid saker som man kunde gjort på ett annat sätt.

Det han är mest nöjd med att ha uträttat är att han fått vara med och utveckla Borgarskolan till en väldigt modern skola.

– Vi var till exempel först i Sverige med att ta bort skrivmaskinerna och ersätta dem med datorer. Vi har ofta legat i framkant.

Vad ska du göra nu?

– Min ena son är båtbyggare så jag ska hjälpa honom lite med skutan. Min andra son håller på att bygga hus så jag ska väl hjälpa honom med det också förutom det fritidshus jag själv ska bygga. Jag tycker om att bygga. Sedan har jag tre barnbarn att umgås med också.

Vem efterträder dig som rektor på Borgarskolan?

– Det är inte klart än. Men de håller på och intervjuar kandidater just nu.