Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu skapas superförskolan

Efterfrågan på förskoleplatser i Sandviken är stor och ökar även mer än beräknat. Därför ska nu Sandviken få en jätteförskola.

Kunskapsförvaltningens prognoser för barnantalet i kommunens förskolor håller inte. Eftersom att fler än väntat behöver förskoleplats måste nya utökningar göras för att hålla den lagstadgade platsgarantin inom fyra månader.

Under måndagen beslutade därför kunskapsnämnden att Smassens förskola ska byggas ut från sina nuvarande sju avdelningar till sammanlagt nio. Föreslaget bygger på att Familjecentralens lokaler iordningställs till två nya förskoleavdelningar för yngre barn.

– Det skulle bli 16 barn per avdelning, totalt 32 fler barn alltså, säger Anna-Lena Olofsson, förskolechef på Smassens förskola.

Grundinställningen är att det är billigare att bygga ut än att bygga nytt och den beräknade kostnaden för ombyggnationen tros landa på 2,4 miljoner kronor. De två blivande avdelningarna är tänkta för yngre barn, något som också kräver att utemiljön förändras. I förslaget är en halv miljon kronor avsatt för att förnya gårdarna.

– De nya avdelningarna kommer att få en egen gård.

Driftskostnaden uppgår till 3,4 miljoner per år. Men i de pengarna ingår sex nya förskolelärartjänster.

– Jag väntar på ett beslut, sedan går jag ut med en annons, säger Anna-Lena Olofsson.

Det politiska beslutet är nu taget och utökningen ska ske, men i dagsläget är det oklart när Familjecentralens lokaler blir tillgängliga.

– Det är landstingets lokaler och jag vet inte när de flyttar ut, säger Signe Brockman, S, ordförande i kunskapsnämnden.