Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu skruvas byggtakten upp – så många nya bostäder blir det i Gävle

Gävle kommun skruvar upp takten i bostadsbyggandet. I stället för 300 ska det bli 500 nya bostäder per år.
– Bristen på bostäder hindrar tillväxten. Det är jätteviktigt att vi ger tydliga signaler att det är det här vi vill, säger kommunalrådet Inger Källgren Sawela, M.

Annons

Trots att det bara var tre år sedan som kommunfullmäktige i Gävle ställde sig bakom en plan för bostadsbyggandet så anses den redan vara förlegad. Befolkningen har ökat – liksom bristen på bostäder. Snart är antalet invånare uppe i 100 000.

Läs mer: Plus i kassan för Gävle kommun – men bostadsbristen bromsar skattetillväxten

Samtliga partier i Gävles kommunfullmäktige var på måndagen eniga om att byggtakten måste öka.

– Gävle växer. Det innebär otroliga utmaningar. För att vi inte ska tappa fart i processerna och hindra positiv utveckling behöver vi ta det här beslutet, sa Ann-Helen Persson, kommunalråd för C.

Beslutet innebär en höjd ambitionsnivå. I stället för 300 nya bostäder per år ska det byggas 500. Av dem ska minst 150 vara hyresrätter hos det kommunala bostadsbolaget Gavlegårdarna. Resten kan vara initiativ från privata byggherrar.

Kommunen ska också förbättra sin planberedskap. Det ska ständigt finnas färdiga detaljplaner för minst 900 bostäder, i stället för 600 som i dag. En detaljplan reglerar hur bebyggelsen på en viss plats ska se ut.

– Det är skönt att vi är överens om en så här viktig fråga. Det har gått lite trögt att komma igång, men nu känns det som om korken är på väg ur, sa Inger Källgren Sawela, kommunalråd för M.

Läs mer: Så ska unga lättare få bostad i Gävle – hyresgaranti införs

Men Per Johansson, S, ifrågasatte om den nya målsättningen är tillräcklig.

– För tre år sedan tyckte vi att vi tog i med 300 bostäder, sa han och menade att det ändå inte räckt.

Både han och Stefan Pettersson, V, påpekade också att kommunens samhällsbyggnadsförvaltning, som planerar bostäderna, behöver förstärkning.

– Personalen där har det mycket tufft i dag. Ska vi skärpa målen behövs rejäla personalförstärkningar. Annars blir det svårt att uppnå målsättningarna, sa Stefan Pettersson.

Kommunalrådet Inger Källgren Sawela, M, höll med och menade att frågan kommer att prioriteras i budgetarbetet inför 2017.

– Det kommer att krävas förstärkning av personal. Som av en händelse börjar budgetberedningen i morgon, sa hon.

Läs mer: Gävle kommun får 80 miljoner kronor extra av staten 2017

Läs mer: Hemlösa barnfamiljer tvingas flytta runt i flera år – "Det är inte värdigt att leva så här"

Under vinjetten Byggplats Gävle följer Gefle Dagblad alla byggen runt om i staden. Via vår karta kan du hitta artiklar, TV-inslag och bilder.