Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu slutar hungerstrejkarna dricka

I femton dagar har hungerstrejken utanför Migrationsverket hållit på. Åtta albanska medborgare säger att de inte kommer att äta förrän de får ett löfte om att få stanna. Under natten till fredagen slutar de att dricka också.

Annons

Utanför Migrationsverket i Gävle står flera tält uppställda. På marken ligger skynken med texten "Ingen människa är illegal. Asyl åt alla för helvete" och ett annat med "Iskall byråkrati en mänsklig tragedi". I ett av tälten ligger fyra personer under täcken. De ödslar inte mer med sin energi än nödvändigt.

Totalt är de åtta personer som hungerstrejkar. De kommer från Albanien och sex av dem har ännu inte fått något beslut om de får stanna eller inte. Två har fått avslag på sin asylansökan.

– De tar inte problemen i Albanien på allvar. De ser Kanun som ett skämt, säger Silvana.

Hon är den enda av hungerstrejkarna som pratar flytande engelska och tolkar åt de andra.

Flera av dem är drabbade av Kanun – ett medeltida regelverk som tillåter släkter att hämnas sina egna genom att döda andra – som därefter kan fortsätta hämndkedjan.

En av kvinnorna hotas av sin ex-make. Hon har tagit med sin dotter till Sverige i flykt undan honom. Hon berättar att hennes andra två barn och hennes familj lever gömda där, eftersom hennes ex-make hotar dem i jakten på henne.

Anställda på Migrationsverket har besökt tältlägret och pratat med dem, säger de. Frågat varför de strejkar och sagt att det inte kommer att påverka något beslut. De har också haft varsitt enskilt samtal med Migrationsverket.

Men de står fast.

– Vi stannar här tills vi får besked om att vi får stanna. Vi dör hellre än åker tillbaka. Det är upp till dem, säger Silvana.

Men asylprocessen tar längre tid än vad ni klarar er utan vätska. Varför fortsätter ni?

– Vi har bestämt att vi ska göra det. Nu är det upp till Migrationsverket.

De har alla varit på sjukhuset men säger att de inte kommer att följa med dit mer.

– De gav oss näring och det accepterar vi inte, säger Silvana.

Enligt Guna Graufelds, pressinformatör på Migrationsverket, är deras strejkande verkningslöst.

– Manifestationer och protester kan inte påverka vare sig beslut eller process. Varje ärende måste få ta den tid det behöver. Vi har en lagstiftning att förhålla oss till och måste följa den i besluten, säger hon.

Ingrid Thyr, ordförande för Asylkommittén i Gävle, är uppgiven.

– Det är tragiskt. Jag har inte haft målet med deras hungerstrejk klart för mig förrän för några dagar sedan. De skulle kunna sträva efter ett löfte om att Migrationsverket ska se över landsinformationen men de kommer inte att kunna påverka besluten.

LÄS MER:

Ny hungerstrejk i Gävle

"Vi stannar tills vi dör"