Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu stänger landets bästa Konsumbutik

JÄDRAÅSAnders Nääs, i dag 89 år gammal, drev Konsum i Jädraås från 1948 till 1979. I december 2002 står han i sin gamla affär och tittar på hur hyllorna blir allt tommare. För allt ska bort. Konkursen är ett faktum.

Annons
- Jag mår nästan illa av det här, säger han.
1948 tog han över Konsumbutiken. Innan hade den varit en gammal bolagsaffär för skogsbolaget Kopparfors. Resten är som man säger - historia. Anders Nääs skapade en av landets mest framgångsrika Konsumbutiker. Kunderna fick tillbaka rekordmycket pengar, vid ett tillfälle var utdelningen så hög som tio procent. Det var högst i Sverige.

Kläder drog folk
Det är nog många som kommer i håg hur butiken i Jädraås såg ut på 1970-talet. Förutom alla dagligvaror som finns i en butik specialiserade sig Anders Nääs på att köpa in kläder till låga priser. Och kunderna strömmade till, inte bara från närområdet. Nej, det anordnades bussresor till Jädraås från hela länet, från Dalarna och andra ställen i landet. Ryktet hade spridit sig om den lilla brukshandeln med det stora och billiga sortimentet.
Början till slutet för butiken kom 1979, då Anders Nääs tvingades sluta. Det är alla de Jädraåsbor som vi talar med ense om. Konsumföreningen ville ha något nytt och lät en yngre förmåga från Stockholm ta över butiken. Och även om Anders Nääs själv vill lyfta fram hur duktig all personal varit genom åren konstaterar han ändå att butiken knappt gått med vinst ett endaste år sedan han slutade.
- Jag trivdes med det här jobbet, säger han sorgset.
Han pekar och visar hur det såg ut på hans tid.
- Där stod räknedisken där jag räknade ut hur mycket de skulle betala, berättar han bland annat.

Rev ut bilderna
Mängden anekdoter från alla år i butiken är oändlig. Där har vi damerna som kom långväga ifrån och som dystert konstaterade att inga byxor någonsin passade. Men de som Anders Nääs tog fram gjorde det. Eller damen som köpte tidskriften Lektyr till sin "gubbe", men som alltid rev ur bilderna på de lättklädda damerna först.
Sedan han slutade har butiken drivits i flera olika konstellationer. 1999 upphörde Jädraås konsumförening.

Handlaren gav upp
Byföreningen Jädraås framtid köpte fastigheten och inventarierna och hittade en handlare. Han gav upp efter mindre än ett år på grund av utebliven lönsamhet.
I april 2000 beslutade byföreningen att fortsätta driva butiken i egen regi. Parallellt skulle man satsa på turismen med bland annat en restaurang. I början gick det bra och omsättningen ökade men nu har alltså byföreningen gett upp.

Osäker framtid
Risken finns att det inte blir någon mer butik i Jädraås. Vad som händer nu vet ingen. Den 12 december lämnade styrelsen för Jädraås framtid in en konkurrsansökan.
Britt Palm har arbetat i butiken och med serveringen Kråkan, på baksidan av huset, i ett par år. Först på olika bidragsanställningar nu som fastanställd.
- Just nu är vi anställda av konkursförvaltaren och går på lönegaranti, säger hon.
Hon bor i Jädraås och säger att det vore verkligt besvärligt för bygden om butiken stänger.
- Jag till exempel bor här och brukar handla här i affären. Det går väldigt dåligt med bussar och jag har inget körkort.

Kråkan går bra
Föreningen hoppas att någon ska kunna ta över och satsa vidare på serveringen och en närbutik. Matserveringen Kråkan är en viktig del i turistsatsningen med museijärnvägen.
- Det gick jättebra i somras. En söndag hade vi till exempel 300 matgäster, berättar Britt Palm.
Raktionerna bland Jädraåsborna har varit blandade.
- Det har varit ledsamt men det har varit mycket ilska också.
Anders Nääs sammanfattar.
- Det är bedrövligt.

KARIN BERGKVIST