Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu står den på plats - bocken

– Alla med hundar, gå hem direkt! varnade Eje Berglund och dundrade igång en nio minuter lång fyrverkerikavalkad inför minst 10 000 personer som samlats på Slottstorget.

Årets julbock är invigd.

För 43:e året står den nu där, gul och grann. 13 meter hög och sex meter bred. Gävles internationella stolthet, julbocken. I och för sig tändes hornen redan i fredags, men det var först i går som bocken invigdes officiellt under rejäl pompa och ståt.

Först fylldes scenen av skönsång i form av fyra finalister i Radio Gävleborgs julkörstävling.

Vinnarna, Gävlekören Coffee Beans, lättsamma julsångspotpurri föll både jury och publik på läppen.

Sedan tog fyrverkerigeneralen Eje Berglund plats på scen och började med att tacka Gävlebon Kim Eriksson som räddade bocken från att brännas ner förra året genom att kasta sig in över staketet och använda en av de brandsläckare som finns placerade vid bockens ben.

Dock fick hans rådiga ingripande kortvarig effekt. Redan natten efter brändes bocken ner.

Årets Gävlebo, Ing-Marie Persson från Furuviksparken, tackade Gävleborna för den fina utmärkelsen och uppmanade alla att sprida lite värme och kärlek genom att umgås som schimpanserna gör och nafsa varandra lite i öronen då och då.

Därefter var det äntligen dags för höjdpunkten. Ett nio minuter långt fyrverkeri till musik, signerat Eje Berglund. Rytmiskt pumpande och varierande i både intensitet, färg och höjd var det som vanligt en ren njutning att ta del av.

Det enda smolket i glädjebägaren var att den lätta vinden svepte in all fyrverkerirök över Slottstorget så att den delvis skymde pyrotekniken.

Nu står den i alla fall på plats. Bocken.

– Så låt oss hoppas att du står, tills några dagar in på nästa år, sjöng Coffee Beans som fått äran att framföra Eje Berglunds nykomponerade hyllningslåt till vår absolut mest kända Gävlebo.

Magnus Lundquist magnus.lundquist@gd.se