Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu strömmar jobben in

Ett stadigt inflöde av nya jobb och 2 500 personer färre i arbetslöshetskön i slutet av 2012. Det räknar Arbetsförmedlingen i Gävleborg med i sin prognos.

Det är fortsatt positiva signaler för länets arbetsmarknad. Arbetsförmedlingen har intervjuat företrädare för över 400 företag i länet och majoriteten, nästan sex av tio företag, räknar med fortsatt ökad efterfrågan på varor och tjänster de kommande två åren.

– Det är ett gyllene tillfälle att visa att det kommer att finnas jobb, säger Charlotte Palmborg, arbetsförmedlingschef i Hudiksvall.

Inflödet av nya jobb är just nu det högsta på 25 år. Under de första fyra månaderna i år anmäldes drygt 7 400 lediga platser till Arbetsförmedlingen. Men trots den ljusnande framtiden står länet inför flera utmaningar. Fortfarande står stora grupper utanför arbetsmarknaden, inte minst bland invandrare, trots att deras utbildningsnivå i genomsnitt är högre än hos dem som är födda i Sverige.

– Alla kommer att behövas. Vi har inte råd att ha folk utanför arbetsmarknaden, säger Charlotte Palmborg.

Arbetsgivarna måste också ändra attityd, enligt Gabriella Persson Turdell, chef för Arbetsförmedlingen i Gävle.

– Man får vidga sin syn på vad som är kompetens, säger hon.

Utbildningsnivån i länet är fortfarande låg och bara drygt 85 procent av grundskolans elever lämnade högstadiet med gymnasiebehörighet, en av de lägsta siffrorna i landet.

En utmanig blir också att få ungdomar att välja rätt utbildningar.

– Det handlar inte bara om teoretiska studier, säger Gabriella Persson Turdell.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det under det kommande året att vara brist på flera yrkeskategorier, till exempel betongarbetare och byggnadsplåtslagare, golvläggare och skogsmaskinförare.