Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu tänker Lisa kriga mot ALS

När Lisas farbror fick ALS kände hon en stor maktlöshet. Nu har hon bestämt sig för att samla in pengar till forskningen om ALS genom att springa och cykla 125 mil genom Sverige.
– Jag tänkte så här; vad kan jag göra? Jag är ingen forskare men jag kan springa.

Förra hösten märkte Lisas farbror att det var något som var fel. Balansen blev dålig, först misstänkte han att det var borrelia. Några månader senare konstaterades det att det var ALS. En obotlig sjukdom med dödlig utgång som drabbar ungefär 200 svenskar per år. Sjukdomen gör så att musklerna slutar att fungera, samtidigt som hjärnan är fullständigt klar.

– Det är en ovanligt grym sjukdom, säger Lisa Kriga. Till sist kan man inte röra sig och kroppen blir som ett fängelse. Det är fruktansvärt och man känner en stor hopplöshet.

Läs även: ALS ökar stadigt

Hennes farbror har alltid varit en aktiv person som älskat att röra sig i naturen. När hon träffade honom sist kunde han inte längre gå utan stöd från rullatorn och i dag kan han varken röra sig eller prata, bara kommunicera med hjälpmedel. Det finns inget botemedel, bara bromsmediciner som i bästa fall kan ge den drabbade några månader till. Hans liv går inte att rädda.

Men Lisa kände starkt att hon måste göra något och i slutet av maj kommer hon att springa och cykla 125 mil genom Sverige för att samla in pengar till forskningen om ALS.

– Jag tänkte så här; vad kan jag göra? Jag är inte rik och jag är ingen forskare, men jag kan springa. Jag skulle kunna springa för att uppmärksamma sjukdomen. Pengarna samlas in via Hjärnfonden och jag har blivit sponsrad med t-shirts och en strajpad bil med texten "Kriga mot ALS".

Vi ses på ett kafé för att hon ska berätta mer. Det är slutet av januari men förberedelserna är redan i full gång. Hon tränar löpning och cykling flera gånger i veckan och försöker äta bra så att kroppen ska orka med den hårda träningen. Hon ursäktar sig när hon "fuskar" och väljer en ekologisk chokladboll. Men det är grått och murrigt ute, ibland behöver man något litet extra.

Läs även: De vill se hela människan

I början var hon osäker på hur hon skulle organisera projektet. Men i höstas träffade hon Jonas Bergström som sprang från Stockholm till Piteå för att samla in pengar till flyktingar via Röda korset. Han fick övernatta hemma hos Lisa och Johan och av honom fick hon tips och inspiration. Jonas hjälpte henne också att träna på löptekniken. Lisa kom på att det finns fem orter i Sverige där man forskar om ALS och valde att lägga sin sträcka mellan dem. Det blir ungefär 125 mil och för att kroppen ska hålla tänker hon varva löpningen med att cykla.

Trots all oro och sorg har farbroderns sjukdom gett henne en ny syn livet. I dag bryr hon sig mindre om småsaker.

– Jag har blivit påmind om att man aldrig vet vad som väntar runt hörnet.

Hon rekommenderar böckerna "Ro utan åror" av TV-journalisten Ulla-Carin Lindquist och "Tisdagarna med Morrie" av Mitch Albom, båda handlar om ALS. De beskriver hur det känns att vara fånge i sin egen kropp, men också att vara fånge med sina egna tankar. De har många klokheter att ge. Många som drabbas har varit högpresterande vilket gör kontrasten ännu större.

Hur mycket pengar till forskningen hoppas du få ihop?

– Om jag får in 100 kronor per kilometer skulle det bli 125.000 kronor, men jag hoppas så klart på mer. Hittills har det kommit in 3.000 kronor, trots att insamlingskampanjen inte har dragit igång på allvar än. I början av maj får jag den strajpade bilen och då kommer projektet att synas mer. Då kommer "Kriga mot ALS" att rulla på vägarna.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner Gefle Dagblads nya app här, till Iphone eller till Android!