Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu tvingas Kent, 61, bo hos sin mamma

Sedan två månader går han på socialbidrag.

– Inkomsten har krympt från 11 000 kronor till 3 800 kronor. Det finns inte en chans att klara sig, säger han.

I mer än 30 år jobbade Kent Öst som psykolog inom kommunen tills han tröttnade, sa upp sig och åkte på en lång resa. När han återvände till Gävle år 2003 var planen att starta eget företag och jobba med handledning och utbildning.

– Men plötsligt orkade jag ingenting. Först trodde jag att det var depression, men när kylan kom insåg jag att det måste vara kärlkramp eftersom det gjorde så ont i bröstet, säger Kent Öst.

Han blev sjukskriven och gick hemma i två veckor tills en dag när han plötsligt svimmade flera gånger. Via vårdcentralen fick han åka ambulans till sjukhuset där han blev ordentligt undersökt.

– Jag hade haft två hjärtinfarkter och tre av kranskärlen var igenproppade. Det var bara bypass-operation i Uppsala som gällde, säger han.

Han blev något bättre men fortsatte att svimma med jämna mellanrum. Efter flera olika undersökningar fick han en diagnos: vasovagal synkope.

– Det betyder att en nerv som heter nervus vagus skickar signaler till hjärtat att slå långsammare vilket leder till blodtrycksfall. Jag blir väldigt begränsad eftersom jag när som helst kan falla ihop, säger Kent Öst.

På senare tid har han också fått artros i höfterna. Smärtan är värst på nätterna och har påverkat hans sömn.

– Trots bypass-operationen har kärlkrampen inte helt försvunnit. Jag ser med fasa fram emot vintern, då går det knappt att gå ut för att det gör så jävla ont, säger han.

Åkommorna har påverkat humöret och i perioder har han varit i kontakt med psykiatrin.

I april kom Försäkringskassans besked att han enligt de nya reglerna inte längre är berättigad till sjukersättning eftersom ”arbetsförmågan” inte är tillräckligt nedsatt.

– Det är otänkbart att jag skulle återgå till något arbete. Jag har koncentrationsproblem, jag klarar inte kyla, blåst, stress och ansträngning. Helst ska jag inte stå stilla eftersom det ökar risken att svimma, säger han.

Han bor med sin mamma i en lägenhet på Brynäs.

Efter flera månader utan inkomst är ekonomin körd i botten och han har tvingats låna pengar av barn och släktingar.

Sedan september får han försörjningsstöd från socialtjänsten. Nettoinkomsten har minskat från 11 000 kronor till 3 800 kronor.

– Det finns inte en chans att klara sig på socialbidrag, jag går back några tusenlappar varje månad. Jag lever från dag till dag, jag vågar inte se framåt, säger han.