Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu väntar de bara på barnen

Snart är alla förberedelser klara inför ankomsten av de ensamkommande flyktingbarnen. De båda ledarna, Marie Nilsson-Johansson och Niclas Löfgren ser fram emot starten med tillförsikt.

– Det här är världens häftigaste jobb, säger de.

Hofors kommun har tecknat avtal om att ta emot 30 ensamkommande flyktingbarn. Det blir 16-åriga pojkar från i första hand Somalia och Afghanistan. Gruppen av ungdomar kommer mellan den 1 till 15 maj och 18 förläggs i Torsåkers bygdegård och övriga i två boenden i Hofors.

Marie Nilsson-Johansson och Niclas Löfgren har lagt upp ramarna för arbetet och nu har personalen tillsammans fyllt ramarna med innehåll. Personalgruppen på sammanlagt 27 personer håller som bäst på med utbildning och försöker hitta formerna för hur de ska arbeta. Niclas Löfgren menar att det finns ett go i gruppen och alla brinner för arbetet.

– Det här är en verksamhet som vi får förmånen att bygga upp från grunden, säger Marie-Nilsson-Johansson.

Arbetsgruppen har en bra mix av män och kvinnor i olika åldrar. I gruppen finns en bred erfarenhet av arbete med ungdomar och här finns personer med utländskt ursprung. Det är bra, tycker Niclas Löfgren, eftersom de kan lära ut en hel del om den kultur som ungdomarna växt upp i. En man från Somalia är också auktoriserad tolk.

I både Hofors och Torsåker har det varit informationsträffar för att ge allmänheten upplysning om mottagningen. Det var få som kom i Hofors, men i Torsåker kom ett 60-tal personer för att få veta mer om verksamheten.

Marie Nilsson-Johansson tycker att det är bra, samtidigt som hon anser att den stora utmaningen blir att få med alla medborgare för att ge ungdomarna en bra vistelse på orterna. Hon ser en styrka i kommunens rika föreningsliv och de aktiviteter som kan erbjudas.

Redan nu finns flera föreningar som har visat intresse för att erbjuda verksamhet.

– Det är bland annat Jägareförbundet som vill lära ungdomarna mer om vår natur och vårt djurliv, säger hon.

Att skapa aktiviteter för ungdomar blir viktigt främst i sommar innan skolan börjar till hösten. För att ungdomarna ska få börja lära sig svenska kommer det att bli en sommarskola i Torsåker för alla ungdomar. Det går eftersom en del av personalen har pedagogisk utbildning i grunden och kan sköta skolgången.

– Det ger alla en bra start inför höstterminen och samtidigt får vi in rutiner i arbetet, säger Niclas Löfgren.

Boendet är ett HVB-hem där ungdomarna får förutom boende även omsorg. Ungdomarna kommer att få speciella kontaktpersoner bland personalen och till var och en utses en god man och 23 personer anmält sig för ett uppdrag som god man åt någon av ungdomarna.

Ett mål i arbetet är att förbereda ungdomarna så de kan klara sig själva. De ska tillsammans få sköta matlagning under ledning av personalen, liksom att gå och handla.

Rummen och köket på bygdegården genomgår en stor upprustning inför ungdomarnas ankomst. Tim Sandberg, ordförande för bygdegårdsföringen lovar att allt ska vara klart även om tiden är knapp.

Söndag den 25 april ordnas öppet Hus på eftermiddagen i alla tre boenden förde ensamkommande ungdomar. Då kommer personal att finnas på plats så det finns möjlighet att ställa frågor kring verksamheten.