Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu vet Brynäs hur man ordnar en utomhusmatch

På lördag spelar HV71 mot Linköping utomhus inför upp­emot 20 000 åskådare.

Brynäs ska bjuda på något liknande om precis ett år – och var i går på besök i Jönköping.

– Vi har bättre förutsättningar än dem, konstaterar klubbdirektör Hans-Göran Karlsson.

Annons

HV71 fyller 40 år och firar med en utomhusmatch mot Linköping, den fjärde hittills i svensk hockey under modern tid.

Nästa år, den åttonde december, ska Brynäs göra samma sak i en match mot Timrå – förutsatt att medelpadingarna klarar sig kvar i elitserien. Men en utomhusmatch är inget man snickrar ihop i en handvändning, därför skickade Brynäs en stor delegation till Jönköping under tisdagen och onsdagen, hela klubbledningen och även driftspersonalen.

– Det är ett väldigt stort arrangemang, och vi vill minimera misstagen. Det har varit fantastiskt bra att vara här och vi har fått ut otroligt mycket av dagen, säger Hans-Göran Karlsson.

HV71–Linköping spelas på en tillfälligt uppbyggd arena på Elmiaområdet.

En nackdel som Hans-Göran Karlsson uppmärksammade var att Jönköpingspubliken får en väl lång promenad från Kinnarps Arena – där en förfest ska hållas – till utomhusarenan.

– Vi ska också ha både en förfest och en efterfest, men vår läktare kommer att ligga alldeles till Läkerol Arena. Där har vi bättre förutsättningar. De bygger dessutom på gräs som är mjukt och kräver mer förarbete, medan vi bygger på hårt underlag, konstaterar Karlsson.

Brynäs har också mycket längre framförhållning än vad HV71 hade.

– De skrev sitt avtal runt midsommar, medan vi är ute i väldigt god tid. Det är bra, för det kan hända många oförutsedda saker.

Precis som HV71 och alla andra som arrangerat utomhusmatcher anlitar Brynäs företaget Sport & Evenemang för att bygga tillfällig rink och läktare. Delegationen från Gävle fick förstås möjligheten att gå upp på läktarna under sitt besök.

– Det var oerhört fränt, och då var vi ändå där i dagsljus. Man kan tänka sig hur det är när det är mörkt med all belysning, säger Karlsson och berättar att sargen är genomskinlig och att sikten är utmärkt var än på läktaren man befinner sig.

Själva läktarna imponerade också.

– Det är en stålkonstruktion. Otroligt maffigt och kompakt. Och det är bara ståplats som gäller.

• Vad mer har ni lärt er av resan?

– Allt från säkerhet till arrangemanget, hur deras planering sett ut. Det är mycket runt tillstånd och räddningstjänst och polis, men där känns det som att vi har så bra relationer. För driftspersonalen är det en hel del med vatten, el och olika dragningar.

• Varför bygger inte ni också läktare för 20 000 åskådare i stället för 15 000?

– Jönköping har för det första inte sålt ut än. Vi valde 15 000 eftersom att vi hellre skapar ett sug efter biljetter än att gapa efter för mycket. Vi går ju för fullsatt.

Annons