Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu vill fler bli lärare

Trots att 86 lärare har förlorat jobbet i Gävle kommun sedan år 2007 ökar högskolans lärarutbildning i popularitet.
– Man kan misstänka att ökningen hade varit ännu större om man inte haft uppsägningar, säger Roy Nilsson, chef för lärarutbildningen.

Som GD skrev förra veckan visar de preliminära antagningssiffrorna att söktrycket till högskolan som helhet har ökat med 26 procent jämfört med ifjol. Motsvarande ökning för lärarutbildningen är något mindre– 15 procent.

Många vill bli förskollärare och lärare i de lägre årskurserna på grundskolan. Däremot söker nästan ingen till gymnasielärarutbildningen med inriktning mot naturvetenskap.

– Så har det varit i fem-sex år, inte bara i Gävle utan nationellt. Det kommer att få stora konsekvenser framöver, pensionsavgångarna är stora från gymnasiet, säger Roy Nilsson.

Enligt honom finns det bara ett sätt att lösa problemet: Höj lönerna.

– De som har gått naturvetenskapliga program på gymnasiet kan välja mellan att antingen bli lärare eller bli civilingenjör och få dubbla lönen. Då är det svårt för lärarutbildningarna att konkurrera, för att välja lärare måste man verkligen brinna för yrket, säger Roy Nilsson.

Sammanlagt har lärarutbildningen knappt 300 förstahandssökande inför hösten. Trots att kommunen sagt upp många lärare under de senaste åren är risken liten att studenterna utbildar sig till arbetslöshet, menar Roy Nilsson.

– Generellt sett brukar inte lärare gå arbetslösa någon längre tid och i förskolan är det fortfarande brist. Sen tar det i princip fem år att utbilda sig, det hinner hända mycket under den tiden, säger han.

” Generellt sett brukar inte lärare gå arbetslösa någon längre tid och i förskolan är det fortfarande brist.”