Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu vill Markström ta steget upp till NHL

I lördagens tidning berättade Anders Lindbäck om livet som målvakt i NHL-laget Nashville Predators.

Nu är hans barndomskamrat Jacob Markström redo att också ta steget fullt ut upp till världens bästa liga.

Annons

– Jag har gjort mitt i AHL. Nu vill jag spela i NHL, säger ”Markan”.
Det har redan gått fem år sedan Jacob Markström slog igenom som 17-åring och räddade kvar Brynäs i elitserien.
Nu är han 22 och har avslutat sin andra säsong som proffs i USA. Och den här våren följde han självklart sitt förra lag, Brynäs, med lite extra stolthet och glädje.
– Jag trodde på dom hela tiden. Det var fantastiskt att Brynäs vann SM-guld, säger han nyligen hemkommen till Gävle igen.
Samtidigt som Brynäs jagade guld, kämpade han själv i AHL-slutspelet med sitt San Antonio Rampage. Och fick sticka iväg på en blixtutryckning till New Jersey för att vara reserv i åttondelsfinalen i Stanley cup-slutspelet med Florida Panthers.
– Jag åkte dit och satt på bänken i match sex, sedan flög jag med laget tillbaka till Florida innan vi i San Antonio skulle spela vår femte och avgörande match mot Chicago Wolves.
En match som både Markström och en annan före detta Brynäsmålvakt – Eddie Läck i Chicago – storspelade i. Jacobs San Antonio vann med 3–2, avgörandet kom i andra övertidsperioden.
I omgången efteråt, i kvartsfinalserien, åkte San Antonio däremot ut mot Oklahoma City med 4–1 i matcher. Eftersom Florida Panthers också var utslaget ur Stanley cup åkte Jacob Markström hem till Gävle – för att nästan direkt sätta igång träningen inför nästa säsong.
– Japp. Lite vila först men nu är jag igång igen. Kör fem dagar i veckan, berättar han.
Och det är inte med vem som helst han delar träningstimmar. Tillsammans med stjärnan Nicklas Bäckström tränar Markström under förre toppskrinnaren Sebastian Falks ledning i Sandviken.
– ”Sebbe” är jättebra. Han har varit med på hög nivå inom sin idrott och brinner verkligen för träningen. Han är väldigt noggrann i allt han gör och för mig är det jättekul att träna ihop med ”Bäckis” som verkligen är en inspirationskälla, förklarar Jacob.
För det är upp dit, till den nivå som Bäckström befinner sig på, som ”Markan” vill nå.
– Det finns inget annat för mig. Allt handlar om hur väl förberedd jag är när jag åker tillbaka till Florida och träningscampen efter sommaren.
• Jag läste en intervju med Floridas assisterande general manager där han sa att du skulle må bra av ett år till i farmarligan. Kommentar kring det?
– Det är inget han sagt till mig i alla fall. Vad tidningar skriver tänker jag inte på utan det är på campen som allt avgörs. Jag känner mig färdig med AHL nu efter två år och vill spela i NHL. Någon annan målsättning finns inte för mig.
Nu ska också de skadebekymmer som han haft vara ur världen. Under säsongen gjordes ett ingrepp i ena knäet och Jacob var borta från hockeyn i en månad.
– Knäet kom i ett onaturligt läge och jag märkte att något hände. Ska man spela hockey på den här nivån går det inte att vänta med att operera sig. Men jag kom tillbaka snabbt, säger Markström som känner sig redo att ta upp kampen på allvar nu.
En av Floridas målvakter, Scott Clemmensens kontrakt går ut, och därför borde det öppna sig en plats intill Jose Theodore för Jacob Markström.