Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny brandstation vid Rörberg

GÄVLENu är det klubbat - den nya brandstationen ska ligga i Rörberg. Det beslutet tog Gästrike Räddningsdirektion i går.

Annons
- Jag är glad att vi har kunnat fatta det här beslutet, säger Vivi-Anne Sundqvist, ordförande för direktionen.
Frågan om var den nya stationen ska placeras har räddningstjänstförbundet nämligen funderat över en lång tid. Redan för fem år sedan uppmärksammades behovet av bättre beredskap i Valboområdet och sedan dess har en rad förslag på var en ny station ska byggas passerat revy.

Tre alternativ
På sluttampen har det stått mellan tre alternativ: en deltidsbrandkår i Valbo, en ny station med övningsplats och räddningscentral i Johanneslöt eller vid Rörberg.
- Direktionen har grunnat och grunnat och haft en dialog med kommunerna, säger Vivi-Anne Sundqvist.
Rörberg-alternativet som klubbades igenom på onsdagen var ett av de dyraste. De om- och tillbyggnader som kommer att krävas väntas gå på omkring 20 miljoner kronor. Och i dagsläget ser det ut som om Gävle kommun kommer att få hosta upp med majoriteten av miljonerna.
- Drifts- och personalkostnaderna ska medlemskommunerna hjälpas åt med. Men att bygga där ute får Gävle kommun betala som det ser ut i dag, säger räddningschef Mats Granat.

Fem heltidsbrandmän
Räddningschefen har nu fått i uppdrag att tillsammans med Tekniska kontoret ta fram en detaljplan och se över bemanningen. Tanken är att fem heltidsbrandmän ska jobba vid stationen i Rörberg och det enda som är sagt är att en av dessa tjänster ska tas från stationen i Gävle.
Ännu är det alltså mycket som ska ses över innan bygget kan sätta igång men direktionens ordförande har ända en förhoppning om när allt ska vara klart för invigning.
- Jag hoppas kunna klippa banden den 1 januari 2004, säger Vivi-Anne Sundqvist
Fotnot: Centerpartist Birger Larsson var den enda i räddningsdirektionen som inte röstade för en ny brandstation i Rörberg. Han hade hellre sett att den nya stationen byggs vid Johanneslöt och att heltidsbrandkåren i Gävle slopas.