Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny chans att se I syrenernas tid

SANDVIKENI syrenernas tid blev en dundrande teatersucce i våras.

Annons
5 000 biljetter såldes på några dagar och det var många som aldrig fick chansen att se Bernt-Olov Anderssons numera klassiska berättelser på scen.
Nu kommer chansen.
I mars är det meningen att 16 föreställningar ska spelas på Valhalla i Sandviken. Fyra föreställningar varje helg.

Valhalla bokat
- Valhalla är i alla fall bokat, säger Bernt-Olov. De som var med och spelade i pjäsen är alla tända på en fortsättning. Det gick bra både publikt och ekonomiskt även om vi kanske var i billigaste laget med biljettpriset.
Men Bernt-Olov Andersson har fler projekt på gång. Bland annat en ny pjäs som heter Maran och utspelar sig i Sandviken 1967.
- Det är nog den bästa pjäs jag skrivit, säger Bernt-Olov. Den var tänkt för regionsteatern i Gävleborg, Dalarna och Västmanland, men det blev aldrig av.
Christer Dahlberg, regissör för I syrenernas tid, är mycket intresserad av att sätta upp pjäsen.
- Det är jag med, skrattar Bernt-Olov. Enda problemet är väl det ekonomiska. Det är mycket dyrt att spela teater eftersom det mesta av scenen måste byggas, kläder sys och ersättning till de som är med och spelar.
Annars verkar handlingen vara mycket intressant. Den har som sagt anknytning till Sandviken och utspelar sig i de baracker som fanns efter Mossvägen.
Där bodde under några år unga grabbar från Norrland och Finland som kom hit under högkonjunkturen för att arbeta på Sandvik.
- Jag bodde själv på Mossvägen och kom ihåg vilket herrans liv det var i dessa baracker, förklarar Bernt-Olov. Det här var också händelser som utspelades den sommaren Jimi Hendrix spelade i Högbo. Det var stort i Sandviken 1967.
De tre böckerna - Som en lilja, I syrenernas tid och Min älskade slaktare - som ligger till grund för succepjäsen i våras har under årens lopp sålt bra.

Populär boksvit
- Böckerna, kassettbanden och nu CD-skivorna har väl sålts i ungefär 20 000 exemplar. Det är jag nöjd med eftersom det är en så pass lokal popularitet i Gävleborg och Västmanland. Att boksviten är populär får jag bevis för varje dag och det känns onekligen mycket bra.
Bernt-Olov har också en förklaring till varför boksviten blivit så populär.
- Det gäller att ha en viss respekt för mina figurer. Det får aldrig bli någon lyteskomik, då har man gått för långt.
Nu ser vi fram emot reprisen till våren och sedan uppsättningen av Maran.
JÖRGEN LARSSON