Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny chans med alkolås

GÄVLE
Från 1 oktober ges alla rattfyllerister chansen att fortsätta köra bil både i jobbet och privat. Förutsättningen är att de under två år accepterar och bekostar alkolås och läkarundersökningar. I Gävleborg döms ungefär 200 personer årligen för rattfylleri.

Annons
Den som väljer att nappa på erbjudandet om alkolås mot att slippa körkortsindragning får satsa 40 000 kronor. Det gäller för en bil. Den som behöver köra både i jobbet och privat får betala mer, dock inte dubbla summan.
Göran Fagerström, jurist vid länsstyrelsens trafikenhet, ser kostnaden som ett dilemma.
- Men ingen tjänar pengar på verksamheten utom den som hyr ut alkolåsen. Det som kostar mest är läkarundersökningarna, totalt nio stycken, säger han.
Fagerström konstaterar också att många tvingas ta nytt körkort. Det drabbar alla som dömds för grovt rattfylleri. Där med får de körkortet indraget tolv månader eller längre.
- För den som har alla behörigheter kostar det skjortan med uppkörningar för varje körkortsklass. Kanske inte så mycket som 40 000 men slutsumman blir ändå hög.

Inga nya prov
Den som klarar de stränga kraven på nykterhet bakom ratten under de två alkolåsåren får tillbaka alla tidigare behörigheter utan nya prov.
Under snart fem år har försök med alkolås gjorts i tre län. Bara drygt tio procent eller 400 av de dömda rattfylleristerna har accepterat erbjudandet. En hel del av dem har fallit igenom.
Nu när försöket sprids över hela landet för en ny femårsperiod är motorcykel enda undantaget från möjligheterna att köra vidare helt lagligt.

Provisoriskt körkort
Yrkeschaufförer som döms för rattfylleri ges chansen att klara sitt jobb. Det provisoriska körkortet gäller dock bara i Sverige.
- De är inte så väldigt många men i den gruppen är det säkert en stor andel som väljer möjligheten med alkolås, tror Fagerström.
Han framhåller att det är viktigt för dem som får erbjudande att gå in i alkolåsprojektet att noga tänka över om de tror sig klara alla krav som ställs.
- De flesta som ertappas rattfulla har alkoholproblem. Man måste se nyktert på om man klarar kraven.
Det handlar inte bara om totalt nio läkarbesök med bland annat blodprov. De som har alkolås måste också vara helt nyktra varje gång han eller hon försöker starta bilen. Föraren tvingas ibland blåsa även under körning. Tre "felblås" och man är ute ur projektet.
Ett underkänt levervärde innebär också uteslutning. Samtidigt flyttas personen i fråga tillbaka på ruta ett vad gäller spärrtiden.
- De som klarar att köra helt nyktert i två år har nog nog kommit en bra bit på väg med sina alkoholproblem, säger Fagerström.

Fyra beslut per vecka
Länsstyrelsen tar i genomsnitt beslut om fyra rattfyllerister varje vecka. I fortsättningen skickar länsstyrelsen med en broschyr om alkolåsprojektet samtidigt med underrättelsen om tiden för körkortsindragning.
OLLE HILDINGSON
026-15 96 38
olle.hildingson@gd.se