Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny detaljplan - Högberg får betala

Nu ska Älvkarleby kommun reda ut vad som ska gälla i Älvkarleby Bruk och fjäderfabriken.
En ny detaljplan ska tas fram - och bekostas av fastighetsägaren Anders Högberg.

Annons

Älvkarleö Bruk och fjäderfabriken är klassat som länsintresse och skyddas av områdesbestämmelser som antogs 1990.

Men förra sommaren satte fabrikslokalens ägare Anders Högberg igen fönster, bytte garageportar sam satte vit veckad plåt på fasaden, utan att vänta på att kommunen skulle ge bygglov.

Förändringarna gjorde att byggnadens antikvariska betydelse nästan helt gick förlorad, tycker bygg- och miljökontoret i Älvkarleby.

När bygg- och miljönämnden tog upp ärendet sa nämnden nej till förändringen, och länsstyrelsen gick på samma linje när Anders Högberg överklagade ärendet dit.

Efter länsstyrelsens avslag har Anders Högberg skrivit till kommunen och begärt att områdesbestämmelserna ska ändras så att han kan bygga om den gamla fjäderfabriken som han vill. Dagens krav på rationell användning, människovänlig arbetsmiljö och rationellt underhåll bör överordnas det kulturhistoriska kravet på att byggnaden ska bevaras, menar han.

Som ett resultat av Anders Högbergs begäran har bygg- och miljönämnden nu beslutat att göra en detaljplan där man väger det enskilda intresset av att fortsätta att använda industrilokalen mot det kulturhistoriska intresset att återställa den till det skick den var, med putsad fasad och rödmålade fönster. Till detaljplanen ska också fogas en miljökonsekvensbeskrivning eftersom marken på området innehåller gifter från tidigare verksamheter.

Planen bör göras i kommunens egen regi, tycker bygg- och miljökontoret, eftersom ”ägaren som förändrat fasaden riskerar att påverka en utomstående planarkitekt så att ett objektivt resultat försämras”, står det i handlingarna.

Däremot ska planarbetet bekostas av Anders Högberg, Francais No 1 kommanditbolag.

Detaljplanearbetet är inte den enda extra utgift som drabbat Anders Högberg i år.

I mars beslutade länsstyrelsen i Uppsala att Anders Högberg måste återställa naturmarken på Falludden några hundra meter från Älvkarleö Bruk. Delar av de grävda kanalerna ska fyllas igen senast i slutet av augusti, annars hotar ett vite på 100 000 kronor.

Nyligen kom också en kammarrättsdom, som innebär att Anders Högberg påförs en beskattningsbar inkomst på 855286 kronor för 2005, trots att han inte varit skriven i Sverige sedan 1998.