Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny energiplan för framtiden

SANDVIKEN
Sandvikens kommun har tagit fram en ny energiplan som nu ska ut till de olika förvaltningarna på en remissrunda.

Annons
- Vi har helt enkelt varit tvingade att göra en ny energiplan, säger Tommy Stenergaard, miljöchef i Sandviken. Den tidigare är från 1986 och staten kräver en aktuell plan.
Den energiplan som fullmäktige ska besluta om i vinter bygger på framtiden.
- För att barn och barnbarn ska få en bra miljö har vi en framförhållning till 2050, fortsätter Tommy Stenergaard. I den finns sedan mätbara delmål i första hand till 2010. Under hela resan ska nya delmål sättas upp.
Ett av delmålen var att det ska finnas en etanolpump i Sandviken. Den är redan invigd, så början har varit bra.
Det finns tre konkreta åtgärder som det ska arbetas mot. Det är uppvärmningen av bostäder och lokaler, transporterna och näringslivet.
- Transporterna är ett stort problem, säger Tommy Stenergaard. Mycket av det du äter har transporterats upp till 400 mil innan det serveras.
I Borlänge har kommunen redan genomfört upphandling från odlare i närområdet.
- Problemet kan bli den offentliga upphandlingen, säger han.
Delmålen på transportsidan är att 25 procent av näringslivets fordonspark drivs med icke fossila bränslen redan 2005. Samtidigt ska minst hälften av kommunens bilar drivas av icke fossila bränslen.
- Målet är att vi ska enbart använda förnyelsebar biobränsle, sol och vind, förklarar Tommy Stenergaard.
Visionen för energiplanen är att energin ska nyttjas på ett ekonomiskt, ekologiskt och socialt långsiktigt hållbart och säkert sätt i kommunen.
Ett steg blir att kommunen kommer att anställa en energirådgivare på heltid. Det har tidigare funnits, men försvann när bidragen från staten togs bort.
Det finns en arbetsgrupp på 13 personer i kommunen som arbetat fram energiplanen.

JÖRGEN LARSSON