Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny fiskeplan på gång

GÄVLEHamrångeån kommer god tvåa efter Testeboån i Gävle kommun när det gäller vattendrag som har fina grundförutsättningar för öring och lax.

Annons
- Nu när man börjar se resultat av restaureringen av Testeboån kommer man förhoppningsvis att kunna satsa mer på Hamrångeån i stället, säger Andreas Broman, som arbetar med att ta fram Gävles nya fiskeplan.
- Vår vision är att så småningom få havsöring i hela Hamrångeån.
I dag finns ingen havsöring i Hamrångeån, åtminstone inte enligt det provfiske som gjordes i höstas.
Orsaken är de många vandringshindren i Hamrångeån. I det södra utloppet från Hamrångefjärden finns visserligen inget vandringshinder, men oftast är det för lite vatten för att fisken ska kunna vandra den vägen. I norra utloppet fungerar Norrsundets bruks fördämning som ett vandringshinder.
Vid kraftverket i Bergby finns en fisketrappa, men den är enligt Andreas Broman felbyggd.
- Trappan är för långt i från utloppet från turbinen. Fisken tycks ha svårt att hitta.
Vifors kraftverk saknar helt fisketrappa, och i Viksjö finns de två hammardammarna från 1600-talet där Per Nilsson nu vill bygga kraftverk.
- Från fiskevårdens sida tycker vi att det bästa är om dammarna rivs ut. Som alternativ förespråkar vi fisketrappor, säger Andreas Broman.
I Viksjön finns visserligen ingen havsöring än, men det finns stationär insjööring. Fisketrappor i Viksjö skulle göra det möjligt för öring att vandra upp till Gopån där det finns goda reproduktionsmöjligheter.
INGEGERD SÖRGARD