Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny fiskeplan på gång

GÄVLEHamrångeån kommer god tvåa efter Testeboån i Gävle kommun när det gäller vattendrag som har fina grundförutsättningar för öring och lax.

Annons
- Nu när man börjar se resultat av restaureringen av Testeboån kommer man förhoppningsvis att kunna satsa mer på Hamrångeån i stället, säger Andreas Broman, som arbetar med att ta fram Gävles nya fiskeplan.
- Vår vision är att så småningom få havsöring i hela Hamrångeån.
I dag finns ingen havsöring i Hamrångeån, åtminstone inte enligt det provfiske som gjordes i höstas.
Orsaken är de många vandringshindren i Hamrångeån. I det södra utloppet från Hamrångefjärden finns visserligen inget vandringshinder, men oftast är det för lite vatten för att fisken ska kunna vandra den vägen. I norra utloppet fungerar Norrsundets bruks fördämning som ett vandringshinder.
Vid kraftverket i Bergby finns en fisketrappa, men den är enligt Andreas Broman felbyggd.
- Trappan är för långt i från utloppet från turbinen. Fisken tycks ha svårt att hitta.
Vifors kraftverk saknar helt fisketrappa, och i Viksjö finns de två hammardammarna från 1600-talet där Per Nilsson nu vill bygga kraftverk.
- Från fiskevårdens sida tycker vi att det bästa är om dammarna rivs ut. Som alternativ förespråkar vi fisketrappor, säger Andreas Broman.
I Viksjön finns visserligen ingen havsöring än, men det finns stationär insjööring. Fisketrappor i Viksjö skulle göra det möjligt för öring att vandra upp till Gopån där det finns goda reproduktionsmöjligheter.
INGEGERD SÖRGARD