Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny förskola testar nya vägar

På måndag öppnar Herrgårdens förskola, en helt nybyggd förskola bredvid Nynäs herrgård. Och det är inte bara byggnaden som är ny. Även sättet att arbeta med barnen innehåller en hel del nytänkande.

Det pysslas och packas upp prylar för fullt när GD tittar förbi Gävles nya förskola vid järnvägen intill Nynäs herrgård. Personalen har haft tillgång till lokalerna i två veckor och det har varit bråda dagar för att få så mycket som möjligt på plats tills de första barnen anländer på måndag. Till att börja med blir det ungefär 60 barn men förskolan är byggd för att på sikt kunna ta emot hela 80 barn.

– Vi har fått vara med och tycka till om hur huset och gården ska utformas tillsammans med arkitekterna. Nyckelorden har varit tillgänglighet och delaktighet, berättar förskolechefen Ann-Catrine Rehn.

Till skillnad från de flesta andra förskolor så är det inte tänkt att barnen på Herrgårdens förskola ska vara strikt indelade i olika avdelningar. I stället ska de oftast få röra sig fritt mellan de olika rummen i det stora huset,

– Vi har försökt att bryta det traditionella tänkandet. Genom att låta barnen få flytta runt mellan de olika rummen vill vi att de ska få utlopp för sin nyfikenhet, säger Pia Karlström, förskollärare på Herrgårdens förskola.

De flesta av rummen är ändå anpassade för att passa en viss åldersgrupp av barn. Dessutom finns det en ateljé, ett vattenlekrum och ett rörelserum med olika aktiviteter som ska passa alla åldrar. Men det är alltså barnen som själva får upptäcka vilket rum de trivs bäst i.

De anställda kommer att vara placerade i de olika rummen och tanken är att de har ansvar för de barn som just för tillfället vistas i rummet. Till att börja med kommer dock personalen att två och två få ansvar för ett visst antal barn, framförallt för att underlätta kontakten med föräldrarna.

Precis som på vanliga förskolor så kommer barnen på Herrgårdens förskola att kunna vara med i olika gruppaktiviteter på dagarna. Men eftersom alla barn delar på samma lokaler så kan grupperna se olika ut från dag till dag och barnen får större möjligheter att välja en aktivitet de tycker om.

– Barn är olika och här får de möjlighet att välja vilken aktivitet som passar bäst för deras sätt att uttrycka sig, säger Ann-Catrine Rehn.

Något annat som utmärker Herrgårdens förskola är att all mat lagas på plats i ett eget kök av personal från Sodexo. Det är bara ett fåtal förskolor i Gävle där maten lagas på plats, de flesta får färdig mat från Sodexos storkök.

– Barnen kommer att få välja mellan olika maträtter i en buffé, berättar Pia Karlström.

När vi lämnar Herrgårdens förskola råder det inget tvivel om att personalen stortrivs på sin nya arbetsplats. Om barnen också kommer att trivas vet vi på måndag.