Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny förstörelse på förskola

GÄVLEFör andra natten i rad härjade vandaler Närbogårdens förskola i Hagaström. Efter sig lämnade man nytt klotter och krossat glas på marken.

Annons
Ida Werefors som nyss fyllt två år kom tidigt på förmiddagen. Nyfiken som vilken tvååring som helst kunde hon ha plockat upp en glasbit och skadat sig.

- Hennes pappa kom genast och berättade för oss, säger Lotta Jonsson, barnskötare.

Hon pratar som bäst med polisen och anmäler klottret. Med den bärbara telefonen tryckt mot örat går hon omkring för att påminna sig vilka symboler man klottrat - i ett fall en svastika. Senare under dagen kommer en kopia av anmälan att sändas över till säkerhetspolisen.

Saneringen ska bekostas på daghemmets budget, berättar Lotta Jonsson.

- Det går ut över barnen. Jag höll på att måla i den nya avdelningen som vi ska öppna, säger hon - och fruktar att man i stället måste måla om de nedklottrade fasaderna.

Under förmiddagen kommer några föräldrar för att med egna ögon ta del av den verklighet som Gefle Dagblad rapporterade om på torsdagen.
En i vanliga fall solskensdränkt idyll som är nedklottrad med med meningslösa "tagar", hotfulla hälsningar till personalen och könsord.

- Man blir ledsen och kommer av sig, säger Lotta Jonsson.

Bara under det senaste dygnet har åtta anmälningar om klotter och skadegörelse gjorts i Gävle närpolisområde.

Samtidigt kan siffror från Brottsförebyggande rådet bekräfta den iakttagelse Arne Andersson, säkerhetshandläggare på kommunen, förde fram igår. Att klotter och skadegörelse är ett större problem i Gävle än på många andra håll.

I Västerbottens län anmäldes 908 fall av skadegörelse per 100 000 invånare under 2001.
I Uppsala län anmäldes 1 018 fall av skadegörelse per 100 000 invånare.
I Gävleborgs län stiger siffran. Här anmäldes 1 198 fall av skadegörelse per 100 000 invånare.
I Gävleborg finns även en illavarslande trend.

Medan anmälningarna sjunker i de två andra länen (i Västerbotten med tre procent, I Uppsala med hela 13 procent) ökar de i Gävleborgs län. Visserligen bara med en procent när man jämför 2001 med föregående år, men kurvan pekar åt fel håll.

Utvecklingen blir ännu tydligare om man går fem år tillbaka i tiden och jämför med 1996 - då var antalet anmälda fall av skadegörelse per 100 00 invånare i länet 907 - mot 1 198 förra året...

Vilka klottrar, nu senast på fasaderna vid Närbogården?

- Med största sannolikhet är det ungdomar från området. Vi vill väcka föräldrarna så att de frågar sig vad deras barn gör. Kanske de inte spelar dataspel? säger Arne Andersson.

Bäst sammanfattas kanske känslorna inför klottret av Urban Fredriksson, förundersökningsledare vid närpolisen i Gävle.

- Att sätta "tagar" är som när hundarna urinerar. De ska bara visa att de varit där, säger han.

Fotnot: Till anmälda fall av skadegörelse räknas klotter, men även till exempel glaskrossning eller anlagda containerbränder.

MATS HEDSTRÖM