Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny friskola till Sandviken?

Det är inte bara Lernia som vill starta gymnasiefriskola i Sandviken nästa höst. Även Baggium Utbildning AB ansöker om att få starta ett praktiskt gymnasium med tio program och 114 elever.
Sandvikens gymnasiechef Katarina Åkersten-Gustafsson befarar nu att kommunen kan tvingas lägga ner flera program.

Annons

Det ser ut att kunna bli en friskoleboom i Sandviken nästa höst.

GD berättade i går att Lernia College AB vill starta Sandvikens tekniska gymnasium med fyra program – el, industri, teknik och energi – i Lövbacken. Fullt utbyggd ska skolan ha 180 elever, och den skulle alltså komma att konkurrera med både kommunen och Göranssonska skolan som har tekniska utbildningar.

Nu ansöker även Baggium Utbildning AB hos Skolinspektionen om att få starta en yrkesinriktad gymnasieskola i Sandviken. Det Göteborgsbaserade bolaget bedriver i dag skolor på 30 orter i Sverige, däribland Gävle, och vill nu starta på ytterligare tolv platser.

Än har företaget inte sett ut lämpliga lokaler i Sandviken, men planen är en skola med tio program, varav sex program med ungefär samma innehåll redan finns vid den kommunala gymnasieskolan. Baggiums filosofi är en hög andel arbetsplatsförlagd utbildning och små undervisningsgrupper – högst sex elever per klass.

Skälen till att satsa på Sandviken är flera, enligt utbildningschefen Patrik Nystedt.

– Vi placerar gärna våra skolor nära varandra för att möjliggöra samverkan när det gäller nätverk och personal. Sedan tycker vi att Sandviken är tillräckligt stort och att det är bra med ökad valfrihet för eleverna. Dessutom har kommunen inte kommit så långt med lärlingsutbildning som vi ser en stor efterfrågan på, säger Patrik Nystedt.

Skolinspektionen beslutar i december om vilka friskolor i Sverige som ska få tillstånd att starta. Om Lernia College AB och Baggium Utbildning AB får klartecken att etablera sig i Sandviken blir kommunen skyldig att ge skolorna bidrag, oavsett vad politikerna tycker.

– Det rör sig om väsentliga summor, ofta på över 100 000 kronor per elev. Det blir ett hårt slag för kommunen och konkurrensen kommer att bli oerhört tuff, särskilt när elevunderlaget minskar. Det kan bli så att vi måste krympa den kommunala gymnasieskolan rejält, säger Katarina Åkersten-Gustafsson.

Som GD berättat är kunskapsförvaltningen i Sandviken i färd med att göra sig av med upp emot 100 anställda inom förskolan och skolan till följd av främst minskade skatteintäkter.