Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny grillstuga efter gamla idéer

GÄVLE
Hemlingbys spårcentral har stått utan en takskyddad grillplats i snart tre år. Men i fredags blev den nya grillstugan äntligen klar. Byggarna bakom arbetet heter Per Arne Nygren och Leif Bäcker. I går hade de glädjen att få inviga sitt verk.

Den gamla stugan brann ner år 2000 och sedan dess har efterfrågan på en ny grillstuga varit stor. Det var på inrådan av Jan Widell, chef för idrott- och friluftsliv, som bygget sattes igång.
- Det var på tiden att en ny grillstuga byggdes. Här rör ju sig en mängd människor året runt, från tidiga morgnar till sena kvällar. Självklart är det många som har saknat en grillplats under tak, säger Jan Widell.
Kultur och fritidsnämnden, som bekostar projektet, var noga med att behålla gamla idéer när stugan byggdes. Därför skickades Per Arne Nygren och Leif Bäcker på en kurs i Orsa innan de började bygga. Där fick de lära sig hur man timrar en stuga på "gammalt vis". Deras enda hjälp under bygget har varit en ardennerhäst och traditionella handverktyg som yxa, såg och kniv.
Leif Bäcker menar att människor ofta kommer hit för att få en stunds vila från den stressiga vardagen, och då kan det passa med en timrad stuga som är byggd enligt gamla traditioner.
Kultur och fritidsnämnden ansvarar för samtliga grillplatser vid Hemlingby. Bland annat ser de till så att varje grillplats är i gott skick och försedd med torrt virke. Gefle Dagblad tog tillfället i akt och gick en inspektionsrunda och betygsatte sex av grillplatserna i området kring Hemlingby.
SARA HJELM
Praktikant