Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny kampanj ska rädda fallfrukt

/

Tusentals ton äpplen, plommon och andra frukter och bär ruttnar varje år bort i våra trädgårdar. Det vill en ny kampanj kunna sätta stopp för, genom att starta en fruktförmedling på nätet

Annons

– Det är ett enormt slöseri när vi låter tusentals ton god frukt ruttna bort, säger Björn Bernhardson.
Han är ordförande i den ideella konsumentföreningen Äkta vara, som har startat kampanjen Rädda fallfrukten.
– Vi har nu en fruktförmedling på vår hemsida. Vi vet att många trädgårdsodlare inte kan ta hand om all frukt. Vi vill göra något för att de på ett enkelt sätt ska kunna ge bort sitt överskott så att mer nyttig frukt tas tillvara och inte ruttnar bort, säger Björn Bernhardson.
Hemmaodlare kan annonsera på hemsidan om att de har frukt som kan tas tillvara. I många kommuner finns det allmänningar och parker med fruktträd som är tillgängliga för alla. Äkta vara vill även att kommuner lägger in sina fruktträd på hemsidans fruktförmedling.
De som behöver frukt ska sedan enkelt kunna knappa in sig på hemsidan och via en karta hitta de fruktträd som ligger närmast.
Kampanjen vill även väcka en debatt om att vi ska välja mer närodlat.
– De stora livsmedelskedjorna har en logistik som fungerar året om, därför ser vi nu äpplen från Chile och Nya Zeeland i butikerna när det finns hur mycket svenskodlad frukt som möjligt att tillgå, säger Bernhardson.

Stockholm TT 

Mer läsning

Annons