Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny kanotled ska locka turister

För Hamrångebygden är projektet en del av en ny satsning på turism. När pappersbruket i Norrsundet läggs ner till årsskiftet behövs nämligen nya sätt att få in pengar.

I det idylliska och prunkande kulturlandskapet kring Hamrånge kyrka börjar etapp tre av den nya kanotleden. I en gammal kvarn strax intill dammen ska det när allt är klart finnas kanoter att hyra för en billig penning.

Idén till det hela fick Göran Bäuerle från Knutpunktens landsbygdscenter redan för 15 år sedan, men det var först i vintras han tog tag och styrde upp projektet.

– Vi ansökt om pengar hos kommunen och länsstyrelsen och det var inga problem. Sedan har det ju inte varit något jättejobb – utan det handlade ju mest om att ställa i ordning och röja upp lite rastplatser längs vattnet.

En viktig anledning till att det inte varit svårt att få pengar till projektet är att bygden så uppenbart behöver nya sätt att hitta försörjning när pappersbruket läggs ner till årsskiftet. En möjlig lösning hoppas man är satsning på turism.

– Kanotleden kommer så klart inte ersätta 325 arbetstillfällen, säger Göran Bäuerle och skrattar.

– Men det här är bara en liten del av hur området ska erbjuda mer för turister och det är alltid något.

Svante Wallberg sitter i styrgruppen för projektet och han har lite idéer för hur man ska få fart på turismen. Han nämner en gammal kultplats från vikingatiden som heter Nöttersvearna och att området kring sjöarna och åarna är fullt av kulturminnen.

– Om vi lyckas binda ihop alla sevärdheter och attraktioner med kanotleden, så kan det ju kanske bli något. Det gäller bara att se möjligheterna, säger Svante Wallberg.

Varifrån turisterna ska komma är dock både Göran och Svante lite osäkra på. De pratar lite löst om att det kommit mycket holländare till området de senaste åren och det nog finns många där nere på kontinenten som skulle uppskatta den vackra naturen. Men någon marknadsundersökning att så faktiskt är fallet har de inte gjort.

En av dem som tagit sig till invigningen är Kristin Andersson. Men något storfrämmande utgör hon inte. Kristin har bara åkt den korta vägen från Norrsundet.

När hon lägger ut kanoten i vattnet är det bara för tredje gången i sitt liv. Men med så fina vatten att paddla i så tror hon inte att det är den sista.

– Jag hoppas att det här kan locka till sig lite turister. Det är ju en otrolig naturupplevelse att bara stilla glida fram genom vattnet och se på allt som flyter förbi.

”I en gammal kvarn strax intill dammen ska det när allt är klart finnas kanoter att hyra för en billig penning.”

 

FAKTA