Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny konflikt på Korsnäs

Arbetare på Korsnäs som inte är med i facket har fått full lön av arbetsgivaren för tiden när deras organiserade arbetskamrater var uttagna i strejk. Nu vill Pappers pröva om det kränker föreningsrätten.
– Det är ett sätt att motarbeta den fackliga organiseringen, säger Jan-Henrik Sandberg, förbundsordförande i Pappers.

Det är tre pappersbruk som har agerat på samma sätt: Korsnäs, Stora Enso och Billerud. Arbetsgivarna tycker själva att de är tvungna att betala ut löner till de oorganiserade under strejkperioden.

– De som inte är medlemmar i Pappers är inte uttagna i strejk och då har de arbetsskyldighet. När det blir strejk blir de arbetsbefriade och då får företagen betala deras löner. Vi följer bara lagen, säger Per Hidesten, Skogsindustriernas förhandlingschef, till LO-tidningen.

Men Pappers anser att det handlar om ett sätt att angripa den fackliga organisationen.

”Det arbetsgivarna givit sig in på, att gynna oorganiserade arbetare, uppfattar vi som en kränkning av de fackliga rättigheterna. Det är ett slags ”light-version” av strejkbryteri. Ofoget måste omedelbart upphöra!”, skriver Pappers i ett uttalande som antogs på förbundsårsmötet i förrgår.

Det är Skogsindustrierna som har rekommenderat företagen att betala ut löner till de oorganiserade. LO-TCO:s rättsskydd utreder nu om företagen därmed kan ha brutit mot lagen och om frågan i så fall ska prövas i domstol. Enligt LO-TCO:s rättsskydd är fallet unikt. Inte sedan 30-talet har facket ställts inför en liknande situation.

Om fackets tolkning vinner blir det förbjudet att betala lön till oorganiserade arbetare under en strejk, om de anställda är arbetsbefriade. Om de arbetar under strejken klassas de å andra sidan som strejkbrytare av facket.

Jan-Henrik Sandberg tycker att de oorganiserade gjort sitt val genom att inte vara med i facket. De slipper betala fackavgift men får ändå del av de förmåner som facket förhandlar fram.

– De får stå sitt kast och vara utan inkomst.

– Det bästa vore naturligtvis om de helt enkelt gick med i facket. säger Jan-Henrik Sandberg.