Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny lag ger företagare rättskydd

Hans Backman, FP, riksdagsledamot, om en efterlängtad lag som ska motverka kommunernas illegala konkurrens på den privata marknaden.

För bara några år sedan var det inte ovanligt att landsting eller kommuner startade till exempel kafé med priser långt under de privata alternativen. Detta skedde bland annat i Gävleborgs landsting. Jag upplever att det i dag finns en mycket större medvetenhet bland politiker om konsekvenserna för de näringsidkare som därigenom slås ut, men fortfarande sker övertramp. Därför ser jag som riksdagsledamot fram emot att under hösten få rösta för en lagändring som stärker företagens rätt att slippa den här typen av oschysst konkurrens.
Förslaget innebär att Stockholms tingsrätt på begäran av Konkurrensverket, enskilda företag eller en branschorganisation, kan förbjuda en kommun eller ett landsting att bedriva en viss verksamhet. Det kan handla om sättet som verksamheten sköts på eller att verksamheten som helhet inte är förenlig med den kommunala kompetensen. I praktiken handlar det om sådant som inte utgör kärnan i kommunal verksamhet, som att till exempel bedriva gym, kafé, skogsröjning, återvinningstjänster, försäljning av grus och så vidare.
Självfallet ska kommunala näringsverksamheter med sociala syften även fortsättningsvis få fortsätta med sin verksamhet. Det kan handla om verksamhet vars huvudsakliga syfte är att erbjuda exempelvis arbetsträning, eller på annat sätt uppfyller ett samhällsbehov. Målet är dock att inga företagare ska behöva komma i kläm eller riskera att bli utkonkurrerade.
Den här lagen, som föreslås träda ikraft 1 januari 2010, kommer att stärka företagarnas makt relativt den offentliga sektorn och det har visat sig behövas. Från mitten av 1990-talet fram till år 2003 hade vi till exempel ett Konkurrensråd som bestod av representanter från näringsliv och offentlig sektor. Där kunde parterna ofta enas om en kompromiss, problemet var att avtalet sällan följdes av den offentliga aktören. Ett sådant förfarande skapar en oerhörd maktlöshet hos företagare. Inte bara hos dem som drabbas direkt utan också hos andra vars osäkerhet ökar.
Vi politiker måste bli mycket bättre på att ta hänsyn, både i enskilda fall och när vi sätter upp ramverken, för företagarnas situation. Med lyhördhet, kunskap och kraft att genomföra de förändringar som krävs tar vi hela tiden små små steg för ett mer företagarvänligt Sverige. Denna lagändring är ett sådant steg, som jag tror, när vi ser tillbaka till hur det var innan, kommer att ha svårt att förstå varför det tog så lång tid innan det togs.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel