Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny lag kan sätta stoppför kommunalt gym

Ändra lagen så att kommuner inte längre kan bedriva näringsverksamhet som konkurrerar ut småföretag. Det föreslår regeringen.
– Svenskt Näringsliv omfamnar förslaget. Det här är ett stort bekymmer i Gävle, hävdar Lars Beckman, regionchef för Svenskt Näringsliv.

Offentlig verksamhet som snedvrider konkurrensen på arbetsmarknaden är ett bekymmer, enligt regeringen. Nu vill den ge Konkurrensverket möjlighet att stoppa kommuner som driver kaféer, gym, tolktjänster och annan verksamhet som kan konkurrera ut privata småföretag.

I Gävle kommun är gymmet och solariet på Fjärran Höjder två exempel på verksamhet som skulle kunna beröras om lagen ändras.

– I så fall får vi lägga ut det på entreprenad, säger kultur- och fritidschef Mats Öström.

Enligt honom är det bara ett kommunalt bad i Sverige som går med vinst, övriga är subventionerade av sina respektive kommuner. De tre bad som finns i Gävle (Fjärran Höjder, Lillhagsbadet och Valbobadet) kostar tillsammans 30 miljoner kronor per år.

– Av det betalar kunderna 15 miljoner och en del av intäkterna kommer från solariet och gymmet. Om det skulle bli aktuellt med en entreprenör får vi förhandla så att vi inte förlorar några intäkter.

När GD ringer upp kommunens chefsjurist Helén Åleskog har hon svårt att komma på fler exempel på kommunal verksamhet som skulle kunna påverkas av den nya lagen.

– Vi funderar hela tiden på det här. Vår teknikpark har vi haft mycket diskussioner om och Gävle Energis energitjänster är ett annat exempel. Det finns säker något mer vi gör som skulle falla om lagen blir verklighet, säger hon.

Lars Beckman, regionchef på intresseorganisationen Svenskt Näringsliv, har dock inga som helst problem att rabbla upp fler verksamheter som han tror kan bli föremål för Konkurrensverkets granskning. Han nämner bland annat den kommunala byrån Destination Gävle som arrangerar marinfestivalen, tryckeritjänster som utförs i stadshuset och Gästrike Återvinnares försäljning av blomjord.

– Det här är en jättestor fråga för företagarna i Gävleborg. Jag tror att många kommer att använda sig av den här lagen. Kommunala politiker och tjänstemän har inte klarat av att rensa i det här träsket, säger Lars Beckman.

Regeringen planerar att presentera en proposition till riksdagen senare i år för att lagändringen ska kunna träda i kraft den 1 januari 2010.