Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny lag med stora brister

Annons

Från årsskiftet är åldersdiskriminering förbjudet – mellan nio och fem... Den nya lagen som förbjuder diskriminering på grund av ålder, oavsett om någon anses vara för ung eller för gammal, gäller alltså inte utom arbetstid. Kan någon, till exempel jämställdhetsminister Nyamko Sabuni, förklara logiken i detta?

Vi har i helgen läst om den 83-åriga kvinnan som i flera år gått med svåra smärtor i ryggen och när hon äntligen fick träffa en läkare fick beskedet att ”du är för gammal för att opereras”. Läkaren hänvisade bland annat till att hon flera år tidigare genomgått en hjärtoperation och att han därför bara tänkte ordinera smärtstillande.

Kvinnan vände sig till ett privatsjukhus, fick snabbt en tid för operation (hjärtoperationen ansågs inte vara något hinder) och opererades. Ingreppet kostade 130 000 kronor, som kvinnan tog ur egen ficka, och nu är hon besvärsfri.

Ett praktexempel på diskriminering på grund av ålder. En heltäckande lag, en som gäller dygnets alla timmar, hade aldrig tillåtit den första läkaren att hänvisa till kvinnans ålder som skäl för att inte operera. Och det är naturligtvis så lagen ska fungera.

Riksdagsledamoten Barbro Westerholm, FP, påpekar i sammanhanget att ”bedömningen måste göras utifrån individen, inte dess kronologiska ålder”. Naturligtvis måste det vara så. Och det finns hopp. Inom EU pågår ett arbete med att vidga den lag mot åldersdiskriminering som redan finns.

Folkpartiet har också tagit ett initiativ till att åldersdiskriminering ska gälla också på fritiden. En självklarhet som borde ha varit inskrivet i lagen från början. Lagstiftarna kan till exempel titta på Kanada där åldersdiskriminering sedan länge är förbjudet dygnet runt...

I jämställdhetens Sverige finns dock fortfarande rika möjligheter att diskriminera på grund av ålder. Ingenting hindrar till exempel sjukhus, hyresvärdar och kommuner, för att ta några exempel, att godtyckligt stänga ute vissa åldersgrupper. Ett kommunalt bostadsbolag kan bestämma att ingen under 30 får hyra lägenhet. Ett landsting kan bestämma att du är för gammal för att kallas till cancerundersökningar.

Bara ett par exempel på bristerna i den nya lagen mot åldersdiskriminering. Det finns fler...

Sverige är för övrigt sista landet i EU att införa en lag mot åldersdiskriminering i arbetslivet. Man kan fråga sig varför det tog så lång tid, hela åtta år, medan övriga EU ordnade biffen på betydligt kortare tid. Kan jämställdhetsminister Nyamko Sabuni raska på lite med att presentera den fullständiga, heltäckande lagen mot åldersdiskriminering så har vi i någon mån revanscherat oss. Vi vill inte vänta i åtta år till...