Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny landshövding dröjer

GÄVLERegeringen väntar med all sannolikhet till efter valet med att tillsätta en ny landshövding i Gävleborg. Med tre och en halv vecka kvar tills Lars Eric Ericsson slutar har länsstyrelsen ingen aning om vem som blir hans efterträdare.

- Jag hoppar in tillfälligt som ställföreträdande. Men hur länge det blir vet jag inte. Det blir nog tungt att sköta två jobb, men vi har ju hög kompetens bland våra medarbetare. Så det ska nog gå bra ett tag, hoppas länsrådet Monica Robin Svensson.
Den sista juni jobbar Lars Eric Ericsson sin sista dag som landshövding efter tio år på posten.

Inget namn klart
Men även om det börjar närma sig så finns inget efterträdarnamn klart. Ansvarige statsrådet Lars-Erik Lövdén kommer inte att säga något om vilka som kan vara aktuella förrän det är klart, berättar hans pressekreterare Martina Engberg.
Det troliga är att man lämnar tillsättningen öppen tills efter valet, säger Gunhild Lindström, som är chef på finansdepartementets länsstyrelseenhet.
- Vi går i väntans tider här. Det händer ingenting på den fronten nu. Vi får ju ofta sena besked också och har bara att genomföra det som politikerna fattar beslut om, menar hon.

Givande år
Förutom Gävleborg så tar landshövdingeperioderna slut också i Uppsala och Värmlands län under sommaren. Även där ser det ut som regeringen inväntar höstens val.
Monica Robin Svensson tar som sagt ett steg upp och ska hålla ställningarna. Hon tycker det är nervöst att inte veta vem som ska ta över hövdingeposten. Att det skulle kunna bli hon själv är något hon tvivlar på. Eftersom hon fyllt 60 år så är det nog inte troligt att hon får frågan, menar hon.
Innan hon började arbeta som länsråd hösten 1999 så har hon bland annat jobbat som länsarbetsdirektör i Gävleborg och som arbetsmarknadsråd i Bryssel. Flest år har hon arbetat inom Arbetsmarknadsverket på olika positioner.
De tre år hon arbetat med Lars Eric Ericsson har varit givande. Genom dennes kontakter med regeringen och inom länet så har man kommit långt med länsstyrelsens arbete, tycker hon.
Den 19 juni blir det avtackning på slottet, med öppet hus.

MATTIAS JONSSON