Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny LO-ordförande i Gävle

Wellington Ikuobase är ny LO-ordförande i Gävle. Han valdes i går kväll vid LO Gävles årsmöte och efterträder Rolf Wiberg.

Wellington Ikuobase är 43 år och bor i Gävle med fru och fyra barn. Han är ordförande för Livs fackklubb på Leaf i Gävle. Han har snart tre år bakom sig inom politiken och är ledamot i omvårdnadsnämnden i Gävle kommun och ersättare i landstingsfullmäktige.

Inför valet 2010 drev Wellington Ikuobase en egen personvalskampanj för en plats i riksdagen, men de 694 kryssen hjälpte inte. Under helgen var han ett av kongressombuden vid S-kongressen.

Hur känns det?

– Jättebra. Jag ska köra igång och jobba på en gång. Det är mycket att göra och ett väldigt tufft jobb. Till att börja med vill jag ha möten med alla förbund vi har i Gävle. Det är sedan de som får sätta dagordningen, det är de som äger oss.

Varför blev just du vald till ordförande, tror du?

– Kanske har man sett det goda jobb som jag gjort på min arbetsplats Leaf. Jag har också varit väldig aktiv inom LO och är ett ganska känt namn.

Vilka är dina hjärtefrågor?

– Jag vill diskutera hanteringen av arbetsmiljöfrågorna mer. Sen är utförsäkringarna en viktig fråga. Många människor faller mellan stolarna i dag. Jag vill börja jobba stenhårt med att hjälpa dem. Många är sjuka och orkar inte kämpa ensamma.

Tror du Socialdemokraterna lyckas vända i nedförsbacken nu, med Håkan Juholt som ledare?

– Jajamen, det vänder nu. Det vet vi. Valrörelsen börjar nu, inte i morgon. Men det krävs energi, kärlek och förståelse för varandra. Och att arbetarrörelsen går ut och pratar med löntagarna. Nu kör vi igång.