Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny matskandal skakar om Ica

Återigen skakas Ica av en matskandal. Månadsgammal ost framstår som ny i disken på Ica Kvantum i Kungens kurva utanför Stockholm. Även köttfärs och fisk märks om. Och matbutiker över hela landet fuskar, slarvar eller har anmärkningar, inte bara Icas utan även Coop:s och Tempos butiker.

Det är Aftonbladet som avslöjar hur det gått för matbutiker på olika håll i Sverige vid oanmälda inspektioner. Ingen av butikerna som inte är så noga med datumen finns dock i Gefle Dagblads spridningsområde.

– Det är klart man blir besviken när kollegor i branschen håller sig på fel sida om gränsen, säger Magnus Winges, butikschef för Ica Maxi i Gävle, som alltså inte finns med på listan över butiker med anmärkningar.

I butiken i Kungens kurva datummärktes ost när den kom till butiken. När den sedan skulle läggas ut i disken, upp till en månad senare, fick den dagens datum och framställdes som färsk.

– Först och främst vill jag säga att jag tar avstånd från all form av fusk. När det gäller Ica i Gävle har vi, förutom Gävle kommuns mer eller mindre regelbundna kontroller, valt att göra helt egna interna revisioner varje år för att ingen ska försöka ta några genvägar. Sen har vi också stor hjälp av Icas egen kvalitetsavdelning. I Gävle har vi dessutom ett nära samarbete med Anticimex, som gör provtagningar för att vi ska vara säkra på att den mat vi säljer håller kvaliteten. Vi gör väldigt mycket för att säkra att allt går rätt till, säger Magnus Winges.

Varför just Ica åter är föremål för en matskandal, efter köttfärsskandalen för några år sedan, vet han inte.

– Jag har inget bra svar på det. Jag är lika förvånad som alla andra. Sen, när det gäller osten, behöver man enligt livsmedelslagstiftningen egentligen inte ange packdatum utan bara bäst före-datum. Men vi väljer att göra det ändå för att vi tycker att det är det rätta.

Magnus Winges tror inte att kunderna i Gävle kommer att välja bort Maxi i Gävle efter avslöjandet om Ica Kvantum i Kungens kurva.

– Nej, det tror jag inte. Däremot tror jag att vi kanske kommer att få fler frågor från kunderna.