Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny mötesplats för språkintresserade föräldrar

Kom, umgås och träna språk. På onsdag börjar "Svenska med baby" på Sätra bibliotek.
– Syftet är ömsesidigt utbyte, säger Sureka Jayawardena.

Annons

Sedan två år tillbaka arrangeras "Svenska med baby" på flera ställen i Stockholmsområdet. På kort tid har de blivit mycket uppskattade och populära. De har också mottagit flera priser bland annat för sitt samhällsengagemang.

Nu ska den ideella verksamheten spridas ut i landet. Gävle är först på tur. Tanken är att skapa en mötesplats för föräldralediga. Allra helst ska deltagarna vara en mix av folk från olika delar av stan med olika ursprung och bakgrund.

Syftet är att bryta segregation, bygga broar och träna svenska – med samtal, joller och skratt som metod. Läsning, musik och fika står på schemat.

Fokus ligger på småttingarna. Varje träff får också ett tema, som exempelvis mat och barnens favoritställen i Gävle. Eftersom gruppen är ny får deltagarna vara med och tycka till. Aktiviteterna utgår från gruppens storlek, språknivå och intressen.

– Eftersom biblioteket ska vara en aktiv del i samhällsdebatten och verka för integration passar det här vårt mål. Språk i fokus känns rätt, säger Sara Hagström Andersson, bibliotekarie på Sätra bibliotek.

Den första träffen sker på Sätra bibliotek på onsdag klockan 10:30. De fortsätter sedan varje onsdag hela våren. Vem som helst med småbarn får delta. Det enda som krävs är nyfikenhet. Ingen föranmälan.

– Det känns jättespännande! Föräldraledigheten är ett bra tillfälle för nya bekantskaper, säger Sureka Jayawardena, gruppledare som tar med sig dottern Clara.

Annons