Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny restaurang nästa sommar

GÄVLE
Boulognercaféet kan rivas och ersättas av en restaurang med glasveranda mot Gavleån.
Just nu finns skisser på ett bygge som kan kosta mellan fem och sex miljoner kronor.

Annons
- Men vi ska försöka få fram ett billigare alternativ. Jag vill gärna få ner det till fyra miljoner kronor, säger Marianne Andersson på tekniska kontoret.
Från början hade man tänkt bygga ut det befintliga Boulognercaféet till en åretruntöppen restaurang. Kostnaden beräknades till 1,4 miljoner kronor.

Tre intressenter
Med de i dag tre olika intressenterna som kan komma att driva restaurangen kräver att få plats med 100 sittplatser för att verksamheten ska bli lönsam.
Då är det bättre att bygga nytt än att renovera.
- Kaféet är inte vinterbonat och det är bara sommarvattenledningar dragna dit ut. Vi kanske inte ska behålla det gamla utan börja om från början, säger Marianne Andersson.
Detaljplanen tillåter endast en envåningsbyggnad i Boulognern. Därför blir det troligen en lite större byggnad. Den skiss som finns i dag, och som alltså är lite för dyr, visar en byggnad på 250 kvadrat med 100 sittplatser med en glasad fasad som vetter mot vattnet.
Eftersom investeringen är så stor måste kommunstyrelsen vara med och bestämma. Och Marianne Andersson är inte säker på att förslaget hinner bli klart till deras nästa möte den 5 juni. Därför dröjer det kanske innan gävleborna kan äta en glass i Boulognercaféet. För tanken är att det ska öppna så fort man har bestämt vem som ska driva restaurangen. De ska nämligen driva det nuvarande kaféet under sommaren för att "känna av läget".
I dagsläget finns tre grupper av restauratörer som är intresserade. Ett par av dem kommer från Gävle. Enligt Malte Burwick på tekniska kontoret kan åtminstone en av grupperna tänka sig det dyra förslaget med en femmiljonersbyggnad.

Riskbransch

Men man vill ändå bygga billigare. Orsaken är att kommunstyrelsen troligen inte godkänner en så stor utgift i en sån riskbransch som restaurangbranschen ändå är.
Om processen drar ut ännu mer på tiden utesluter inte Malte Burwick en tillfällig lösning med kaféet, så att det inte tvingas vara stängt hela sommaren. En restaurang på platsen kan börja byggas tidigast till hösten och stå klar nästa sommar.
MAGNUS LUNDQUIST
026-159663
magnus.lundquist@gd.se