Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny runsten berättar om järnet

ÅRSUNDANågot så ovanligt som invigning av en runsten hölls på söndagen i vikingabyn. Stenen där är den första "riktiga" som gjorts i landskapet på kanske tusen år.

Stenen innehåller mer än enbart runskrift. Den har också bilder som visar järnhantering, den näring som skapade välståndet åt folket i Gästrikland och som fortfarande är en viktig del i näringslivet.
På sikt finns planer på att kunna starta järnframställning på vikingavis i sluttningen strax bortom runstenen.
Det äldsta kända järnfyndet i Sverige är för övrigt från Torsåker och dateras till år noll.

Vikingarna hade färg
Tro inte att vikingatiden var en tid i grått utan några glada färger. Tvärt om, vikingarna klädde sig ofta färgglatt och runstenarna var i regel också färglagda.
Färggrann är en talande beskrivning av utsmyckningen av en rejäl gråstensbumling som sticker upp ur marken framför vikingabyns smedja. Färgerna är så starka och klara att man kan förledas tro att de är täckta av klarlack. Så är det inte. I stället har man så långt det är möjligt använt samma typ av färger som vikingarna hade tillgång till, järnoxid gav den röda färgen och guldockra den gula.
Bilderna på stenen innehåller också mycket blått, en färg som vikingarna inte hade tillgång till utan måste importera. Och det var en import som kostade väldigt mycket och betalades i guld.
Konstnären Tord Larsson berättade om arbetet som nu resulterat i den moderna bildstenen med text från det yngre runalfabetet som har 16 tecken. Det äldre har 24 tecken och är mycket svårare att läsa.

Ett lagarbete
Runstenen är inte en mans verk utan i hög grad ett lagarbete. Lisa Andersson vid vikingabyn har gjort texten, Richard Schill har översatt den till fornsvenska. Också Henrik Williams vid Uppsala universitet, professor i nordiska språk har engagerats.
Textslingorna i de två ormar som utgör ramen åt bildstenen innehåller bland annat en mening med följande lydelse översatt till modern svenska: Till minne av dem som gjorde och ska göra gott järn som gav gården guld.
- Vi har blandat färgerna själva och haft väldigt roligt när vi gjort jobbet tillsammans, berättade konstnären.

Många kunde läsa
Han sa också att mer än hälften av runstenarna i Sverige restes på 1000-talet. På den tiden var det många som kunde läsa, åtminstone en eller två i varje familj kunde läsa runorna.
Runorna ristades oftast inte på sten utan på trä. Det är därifrån vi fått ordet bokstav.
Runtecknen är ju uppbyggda av stavar och bok syftar på bokträdet.
Invigningen avrundades med att alla bjöds in i långhuset i vikingabyn. Där serverades härligt varm kålsoppa med tillbehör.

OLLE HILDINGSON