Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny snötipp tidigast 2005

GÄVLE
Vägen håller redan på att byggas om. Detaljplanen antogs förra veckan.
Men troligen dröjer det två vintrar till innan Gävles nya snötipp är klar att tas i bruk.

Annons
- Jag tror knappast att vi hinner bli klara till januari 2005. Troligen får vi begära dispens för att fortsatta använda den gamla ett år extra, säger Leif Liljeberg på Tekniska kontoret.

Mycket föroreningar
Den gamla snötippen vid Avan blir tillståndspliktig från 2005, men eftersom snömassorna innehåller så mycket föroreningar som kan rinna ut i naturskyddsområdet vid Testeboåns mynning kommer Avantippen troligen inte att få något miljötillstånd.
I stället har Tekniska kontoret sökt tillstånd för att anlägga en snötipp i Fredriksskans, nordost om Oljehamnsvägen. Snön ska tippas på en gammal havsvik som fylldes med muddermassor i samband med att Granudden byggdes.
Tillståndet från länsstyrelsen kommer att vara klart tidigast om ett år, men då återstår fortfarande byggnadsarbetena på den blivande tippen. Bland annat ska man göra sedimenteringsbassänger där smältvattnet från snön ska samlas och renas från föroreningar.
Redan nu bygger man däremot ut Oljehamnsvägen och den vändplan varifrån snön ska tippas ner på upplaget.
Under samrådet har grannar som bor i de gamla sommarvillorna närmast hamnen varit kritiska till snötippen.

Oro över trafiken
Framför allt har de oroat sig över trafiken. De dagar det snöar kan 170 bilar komma att köra ut till snötippen, de flesta på morgonen.
Redan nu är grannarna störda av bullret från framför allt skrothanteringen i hamnen, men den översiktsplan som nu har gått ut på samråd visar att det inte tjänar så mycket till att klaga på bullret från verksamheten.
I översiktsplanen har Kullsand betecknats som lämpligt för handel/kontor och Kvistrum betecknas som skyddszon för hamn, industrimark.
- Võ kommer inte att tvinga någon att flytta. Men det är en markering av att hamnens behov går före. Man kan inte hänvisa till de bullerregler som gäller för bostäder till exempel i de här områdena, säger planförfattaren Mats Granbom.
Medan de närmsta grannarna varit skeptiska till utsikten att få ett snöupplag som granne är Gävle hamn positiv, trots de egna expansionsplanerna.
- Det område där snötippen hamnar är inte särskilt lämpligt att bygga på. Grundförhållandena är väldigt dåliga så vi har inget intresse av det det området, säger Olle Widigsson, vd i Gävle Hamn.

INGEGERD SÖRGARD
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se