Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny specialstyrka på gång

Den nya specialstyrkan mot grov organiserad brottslighet sätts in i Gästrikland – utan att innehålla en enda polisman från Gävleborgs län.
– Ansökningarna har fallit bort, säger Tommy Andersson, chef.

Den grova organiserade brottslighetens framfart har fått stor uppmärksamhet de senaste åren.

På riksplanet har det gällt bland annat sprängdådet mot åklagaren Barbro Jönsson. På lokalplanet märktes det med Solidos och framväxten av mc-relaterad brottslighet i Gävleborgs län.

Regeringen tog krafttag. 200 poliser har rekryterats till särskilda aktionsgrupper. Dessa placeras nu ut på åtta olika håll i landet.

Gävle och Gästrikland kommer att bevakas av Aktionsgrupp Mitt, vars 20 poliser kommer att verka från basen i Uppsala.

Även Västmanland ingår i området och de tre länens polismästare kommer gemensamt att bestämma var och i vilket sammanhang aktionsgruppen ska sättas in.

Därmed ska en ”FBI-situation”, med en nationell polis som klampar in på den lokala polisens område när man känner för det, omöjligen kunna uppstå.

– En konkurrenssituation som går ut på att vi tar över är det överhuvud taget inte tänkt att vara, säger Tommy Andersson, den nya chefen för Aktionsgrupp Mitt.

Trots att den nya polisstyrkan kommer att operera i Gästrikland innehåller den inte en enda polis från Gävle eller Sandviken.

– Det hade varit mycket önskvärt. Det fanns ansökningar men de har fallit bort under resans gång, säger Tommy Andersson.

De sökande Gävlepoliserna har inte varit mindre kompetenta utan har själva valt att dra tillbaka sina ansökningar.

– Jag vet faktiskt inte varför. Men gruppen utgår ju från Uppsala och man kanske inte vill pendla, säger Tommy Andersson.

I bakgrunden till de nya aktionsgrupperna pågår en omfattande kraftsamling, regionalt och nationellt, mot den organiserade brottsligheten.

I polishuset i Uppsala bildas ett regionalt underrättelsecentrum som samlar in och fördelar kunskaper om kriminalitet till Uppsala, Västmanland och Gävleborg.

Ett regionalt operativt ledningsråd har bildats för att knyta de tre polismyndigheterna närmare varandra.

Både nationellt och regionalt har åtta myndigheter, bland dem polisen, tullen, kustbevakningen och kronofogdemyndigheten, inlett ett samarbete.

Tanken är att den grövsta brottsligheten ska mötas av en gemensam front.

– Det är en jättesatsning, säger Tommy Andersson.