Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny trafikplats hotar herrgården

Sofiedals herrgård hotas av rivning om det blir en ny trafikplats vid Valbo Köpcentrum. Huset har stått tomt sedan 2008 då det löstes in av kommunen. Miljön nära riks-80 anses vara för bullrig för att huset ska gå att använda som bostad.

Den gula herrgårdsbyggnaden ligger något undangömd mellan Valbo Köpcentrum och sportanläggningen på norra sidan om riks-80. Herrgårdsområdet fortsätter även på den södra sidan, men klipptes av när motorvägen kom till.

År 2006 köptes huset av en familj som två år senare fick lov att sälja det till kommunen. Huset anses olämpligt som bostad på grund av bullret från motorvägen.

– Det finns inget stöd i detaljplanen för att använda huset som bostad så vi erbjöd oss att köpa fastigheten till ett marknadsmässigt pris, säger Jonathan Klintdahl, exploateringsledare på tekniska kontoret.

Till en början annonserade kommunen ut herrgården till försäljning. Tanken var att hitta en köpare som ville driva näringsverksamhet i byggnaden i stället för att bo där.

– Det fanns några intressenter, men det var inget vidare hett objekt, säger Jonathan Klintdahl.

När diskussionerna drog igång om den nya trafikplatsen lade kommunen ner försöken att sälja herrgården. Som GD berättat kärvs en ny trafikplats för att hantera den ökade trafiken om det byggs ett nytt Ikeavaruhus.

– Saken är nu under utredning, men förmodligen blir den en ny infart till Valbo Köpstad och utifrån det kommer herrgården med all sannolikhet att försvinna, säger Jonathan Klintdahl.

Kommunens egna handlingar från 1960-talet slår fast att herrgården är kulturhistoriskt värdefull. Det finns fornlämningar i området som är skyddade enligt lag. Men själva byggnaden har inget juridiskt skydd.

– Herrgården är i dag ganska stympad med riks-80 som tränger genom området. Därför är det viktigt att få en ny kulturhistorisk utredning som sätter in byggnaden i dagens perspektiv, säger kommunarkivarien Lena Boox.

Det finns också de som vill ha byggnaden kvar. Johanna Steinberg som bor på den södra sidan om riks-80 är en av dem.

– Det är obegripligt hur kommunen kan ge sig på en sådan här plats och fullkompligt strunta i alla kulturhistoriska värden, säger hon.

Även om den nya trafikplatsen troligtvis inte kommer att sträcka sig ända in på herrgårdstomten så hamnar trafiken betydligt närmare herrgårdsbyggnaden.

Även kommunarkivarien Lena Boox tycker att det är synd om byggnaden rivs.

– Den är en grön oas i köpcentrat och skulle kunna bli ett bra kafé eller bed and breakfast, säger hon.