Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny väg till Sandvik planeras

SANDVIKEN
In- och utfarten via Centralvakten vid Sandvik är svag och en ny lösning bör göras.

- Tyvärr är det svårt att finna bra och billiga alternativ, säger Tommy Stenegard, ansvarig för miljö- och hälsoskyddsavdelningen på kommunen. Det blir fler och fler transporter till företaget i och med att produktionen ökar.
Den stora vägen till Sandvik går via riks 80 och in på Mossvägen och Fredriksgatan. Sedan kommer problemen. Långtradarna tvingas göra en vänstersväng och sedan köra över järnvägsviadukten för att komma till Centralvakten och den intillliggande våganläggningen.
- Långtradarna har helt enkelt problem att ta sig över viadukten, menar Tommy Stenegard. Speciellt vintertid när det kan bli mycket halt i backen.
Nuvarande järnvägsviadukt byggdes i början av 1940-talet och motsvarar inte riktigt dagens behov.
- Viadukten är gammal och smal, säger också Svante Eskilsson, ansvarig för vägarna på Sandvik.
Kommunen har skickat en förfrågan till Vägverket om alternativ väg.
- Men det är svårt att hitta lämpligt alternativ, menar Tommy Stenegard. Det har funnits planer att leda in vägen via avfarten vid Orrberget, men då måste det ändå byggas en viadukt över järnvägen eller en tunnel under järnvägen. Alternativ som inte är bra.
Nu finns det ett tredje alternativ.
- Det handlar om en ny väg som går från järnvägsviadukten vid Lövbacken öster om Sandviken, säger Stenegard. Sedan ska den nya vägen gå söder om järnvägen intill Sandvik. Problemet är bara att en ny väg kostar stora pengar att anlägga.
- Visst har jag också hört det alternativet, säger Svante Eskilsson på Sandvik. Det är Vägverket som skissat på det.
Om planerna kan förverkas återstår att se.

JÖRGEN LARSSON