Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny vårdmodell avlastar chefer

GÄVLEHemtjänsten ska få en chef och de särskilda boendena en, i stället för att äldreomsorgen är uppdelad på två geografiska områden som i dag.

Tanken är att verksamhetschefer ute på servicehus och hemtjänstområden på så vis ska få bättre stöd.
Kritiken mot verksamhetschefernas arbetsmiljö och de många sjukskrivningarna ligger bakom förslaget.
- Det är framförallt inom hemtjänsten som det är problem. Strävan är att stabilisera det, säger Kenneth Eriksson, organisationssekreterare på Omvårdnad och en av dem som utarbetat förslaget.
Han berättar att verksamhetscheferna tycker att de får dåligt stöd och det hoppas man ska bli bättre genom specialiseringen. De har också efterlyst kontakter med kollegor mellan de geografiska områdena, något som de kommer att få enligt förslaget som omvårdnadsnämnden ska diskutera i dag onsdag.

SKTF säger nej
Chefen för särskilt boende föreslås också bli chef för korttidsboendet, boendesamordningen och rehabiliteringen.
Den som blir chef för hemtjänsten får även ansvar för dagverksamheten, anhörigcenter, trygghetscentralen och nattpatruller.
Omorganisationen innebär en chef för varje särskilt boende, som enligt Kenneth Eriksson vid behov får stöd av andra.
Men det säger SKTF nej till.

Orimligt?
- Det kan bli en chef för hundra i personalen och det är helt orimligt. Det kan vem som hest räkna ut att det inte blir kvalitet, säger Gull Karlsson, skyddsombud på SKTF som anser den delen vara under all kritik.
SKTF är med på tanken med en chef för hemtjänsten och en för de särskilda boendena, men anser inte att det är rimligt att en person har personalansvar för så många som kan arbeta i ett booende.
- Många kommuner tillsätter verksamhetschefer, säger Gull Karlsson.

Förstärkningar?
Det blir ingen förändring av antalet tjänster i den nya organisationen enligt Kenneth Eriksson.
- I ingångsläget är det samma personal, men det finns önskemål om förstärkning, även inom LSS och psykiatrin. Det ska vi se över, säger Kenneth Eriksson.
Enligt förslaget ska förändringen träda i kraft den första juni och vara fullt genomförd till januari 2003. Förvaltningschefen ska tillsätta de nya chefstjänsterna.

ANNA BAGGE
026-15 96 47
anna.bagge@gd.se