Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny vattentäkt i Årsunda?

SANDVIKEN Sandvikens kommun har gjort provpumpningar av vatten i Årsunda för att eventuellt kunna byta vattentäkt i framtiden.

Annons
I dag tas allt vatten från Öjaren, men det behövs komplement.
- Vi har i dagarna haft möte med Sweco i Falun för att planera framtiden, säger vattenchef Sten-Egon Janols på Sandviken Energi. Sweco är det företag som är expert på området.
Provpumpningarna började i augusti 2000 och pågick under 16 månader. Det finns tillräckligt med vatten för att klara det behov som 30 000 invånare i Sandvikens kommun behöver. Det finns fortfarande vattentäkter på andra platser i kommunen som bland annat förser Österfärnebo-Gysinge, Årsunda, Järbo, Kungsgården och Åshammar med eget vatten.
- En ny anläggning i Årsunda kostar omkring 50 miljoner och vi har inte pengar i dag, säger Sten-Egon Janols.
I stället ska vi så länge fortsätta att utveckla anläggningen vid Rökebo.

Sten-Egon Janols är inte helt främmande att tillsammans med kollegor på Gävle kommun titta över det gemensamma vattenbehovet i en framtid.
- Det finns inte så många vattentäkter som kan utnyttjas i framtiden och det är inte helt fel att börja ett samarbete.

Rökebo levererar i dag 5,3 miljoner kubik vatten till Sandviken, Storvik, Kungsgården och Gästrike-Hammarby.
Det handlar om ytvatten från Öjaren. En sjö som ligger i direkt anslutning till den hårt trafikerade länsväg 272.
- Nu försöker vi spara undan lite pengar för att eventuellt lättare klara en byggnad av ny vattentäkt, menar Janols.
Sandviken har för övrigt ett relativt nytt vattennät. Flera bostadsområden byggdes från 1960-talet och fram till 1990-talet.
- De äldsta vattenledningarna är från 1914, berättar Sten-Egon Janols. Men de är inklädda med plast eftersom skarvarna kan gå sönder. Själva rören är felfria.

Jörgen Larsson