Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny vindkraft men inte i Gävle

Inom Gävle kommun finns inte ett enda vindkraftverk sedan det som stod i hamnen har monterats ner. Däremot är det första av landstingets två vindkraftverk snart uppe - i Kalmar län.

Annons

Vindkraftverket i hamnen kunde inte stå kvar på grund av hamnens utbyggnadsplaner. Det skulle störa verksamheten. Ägare är det regionala vindkraftbolaget Samkraft som nu planerar att ta det i bruk igen, men inte i Gävle utan i Söderhamn.

– Förutsättningen är att vi får bygglov och vi ska försöka sätta upp det tillsammans med vindkraftsutbildningen i Söderhamn. Målsättningen är att det blir under första halvåret i år, säger Samkrafts vd Mikael Johansson.

Ett tillstånd för bygge av nio vindkraftverk på Kvissiaberget i Trödje finns, men byggstarten ligger så långt fram i tiden som 2016 till 2017.

I Kvilla i Kalmar län är de två vindkraftverk som landstinget i Gävleborg köpt för cirka 80 miljoner kronor nu under uppförande efter drygt ett års försening. Det första är redan uppe och det andra är också strax klart och provstartas inom några veckor. Båda står kustnära i det flacka jordbruks- och skogslandskapet tillsammans med två till.

Enligt planerna ska de vara i gång i mars och då svara för 30-40 procent av landstingets elbehov.

– Vi köper dem nyckelfärdiga och förutsätter att de kommer i produktion så snabbt som möjligt. När allt är klart och alla inkörningsfel åtgärdade tar vi över, säger Emma Björkenstam på landstingets FM-avdelning (för servicefunktioner).

Under tiden väntar Samkraft på bygglov i Söderhamn.

Är det inte konstigt att det inte finns ett enda vindkraftverk på plats i en kustkommun som Gävle?

– Gävle är ganska tättbefolkat och det går åt ganska mycket landområde för vindkraftverk, särskilt om det är kustbygd. Så det är inte så konstigt men vindförhållandena är bra så vi hoppas något kommer upp här under de närmaste åren, säger Mikael Johansson.

Fakta/Samkraft

Det regionala vindkraftbolaget Samkraft har tretton olika delägare och driver tio egna vindkraftverk i kommunerna Sandviken, Bollnäs och Nordanstig.

Gävle är största aktieägare med cirka 20 procent av aktierna, Sandviken har cirka tolv procent. I december förra året beslöt kommunfullmäktige i Gävle att skjuta till upp till femton miljoner kronor, bland annat i nyemission på grund av konkurshot mot bolaget. Också Sandvikens kommun deltar i nyemissionen med 10, 9 miljoner kronor.