Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya äldretaxan dyr för kommunen

GÄVLEDen nya maxtaxan inom äldre- och handikappomsorgen kommer att innebära merkostnader för Gävle kommun. Men hur stora de blir och hur reformen ska finansieras på längre sikt är i dag oklart.

Det framgick när kommunfullmäktige i går antog förslaget till förändringar av kommunens avgiftssystem för äldre- och handikappomsorgen.
Det rådde total politisk enighet bakom förslaget som bland annat innebär att den maximala avgiften för den som behöver äldre- eller handikappomsorg blir 1 516 kronor i månaden. Förändringen träder i kraft den 1 juli.
Många pensionärer får med förändringen behålla mer av sina pengar. För kommunen blir det tvärtom en kostnadsökning. Lennart Sjögren, kristdemokraterna, ansåg det vara en stor brist att det i förslaget saknades beskrivningar av de ekonomiska konsekvenserna. Vivi-Anne Sundqvist, s, ordförande i omvårdnadsnämnden, menade att det var svårt att göra några mer exakta prognoser över kostnadsutvecklingen. Fler kommer sannolikt att utnyttja omsorgen nu när den blir billigare för den enskilde men hur stor ökningen blir är omöjligt att sia om, ansåg hon.
- Det statsbidrag vi får kommer troligen att räcka i år. Under nästa år däremot tror vi att det kommer att fattas tre-fem miljoner kronor, sa Vivi-Anne Sundqvist.
BJÖRN HANÉRUS